Canada Goose outlet https://www.gasinc.nl Canada Goose jas canada goose outlet Canada Goose outlet

Sweet as sugar

Kuten ehkä olettekin huomanneet, pyrin resepteissäni mahdollisuuksien mukaan korvaamaan puhdistetun, valkoisen sokerin jollakin hieman ravinteikkaammalla vaihtoehdolla. Näin ei aina ole ollut. Vuosien ajan, jossain vaiheessa ammatinkin puolesta, söin, maistelin ja arvioin karkkeja. Lohduttauduinkin. Korvasin niillä joskus ilta-aterian, ja kyllä, joskus myös aamiaisen. (Tai, no. En syönyt aamiasta joten työn puolesta ympäri työhuonetta lojuvat karkit houkuttivat usein syömään jotain “pientä” ennen lounasta.) Yllättäen, voin superhuonosti, ja kaikesta siitä energiasta huolimatta sitä ei ikinä tuntunut olevan.

Pari sattumusta, onnenpotkua & oikeaa ihmistä näyttämässä tietä, ja tässä ollaan. Muutos on ollut nopea, mutta uskon että ne ovat, kun asiat menevät oikeaan suuntaan. Niin tytöstä, joka näki ruuan kaloreina, vältteli rasvoja ja käytti uunia tiskipiilona, tuli nainen, joka ei voi saada tarpeekseen ravintorikkaasta ruuasta ja hyvästä olosta, joka syntyy omaa oloa kuunnellen muodostuneesta ruokavaliosta. En sano, etten ikinä söisi tavallista karkkia, mutta kun ruokavalion suurin osa on kunnossa ja pääosin ravintorikasta, ei pienet lipsahdukset silloin tällöin pääse rakentamaan addiktiota takaisin.

Mutta, asiaan, ne sokerit, ja muutaman vuosikymmenen aikana huolella rakennettu sokeriaddiktio. Puhdistettu sokeri on nimensä mukaan puhdistettu kaikesta muusta, kuin siitä itsestään. Teollisen puhdistuksen aikana (pesu, raastaminen, kuumennus ja käsittely, apuaineiden eli kemikaalien avulla) sokerista kuoritaan viimeisinkin ravintoaine, ja jäljelle jää vain energia. Ruuansulatuksessa puhdistettu sokeri vaatii ylimääräistä vaivaa keholta, ja imeytyäkseen sen jopa sanotaan vievän kehosta ravinteita. Se imeytyy verenkiertoon, verensokeri syöksyy ylös ja hetkessä taas alas.Verensokerin noustessa nopeasti kaikki on kivaa, tai ainakin kivempaa, ja vastaavasti sen laskiessa nopeasti, ei fiilis olekaan ehkä enää niin mahtava. Lisäksi sokerin vaikutus insuliinintuotantoon on yhdistetty moniin vakaviinkin sairauksiin, kuten tiedetään.

Olen siis tullut sokerin kohdalla “pidä mutta paranna” – ratkaisuun. En koe tarpeelliseksi eliminoida makeutusta kokonaan ruokavaliostani, mutta makeutan ravintorikkaammin, esim. alla mainittujen vaihtoehtojen avulla. Listan ei siis ole tarkoitus kattaa kaikkia makeutusvaihtoehtoja, vaan kertoa omista kokemuksista ja suositella lempivaihtoehtojani.

Hunaja: imeytyy nopeasti mutta tasaisemmin kuin puhdistettu sokeri. Antaa makeutensa lisäksi meille vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja aminohappoja. Sopii moneen ruokaan ja yleisimmin käytetty, voi kuitenkin aiheuttaa närästystä. Kannattaisi ostaa raakana, jolloin on erityisen runsasravinteista.

Kookossokeri: kookospalmun kukinnoista kerättyä makeaa nektaria, sisältää mineraaleja. Matala glykeeminen indeksi. Yksi suosikeistani: maku on karamellimaisen paahteinen!

Intiaanisokeri (raakaruokosokeri, täysruokosokeri): puhdistamatonta sokeria, jossa on siis jäljellä kaikki sokerissa luontaisesti olevat vitamiinit ja kivennäisaineet. Mitä tummempi sokeri, sitä enemmän siinä sanotaan olevan mineraaleja jäljellä.

Vaahterasiirappi: Ihana, aromikas makeuttaja. Sopii etenkin kuppikakkuihin, ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin. <3 it. Ostathan luomuna, ja 100% vaahterasiirappina (tsekkaa ettei ole lisätty maissisiirappia). Mineraalipitoinen makeuttaja.

Kuivatut hedelmät, banaani: sopii hyvin leivontaan, smoothieen jne. Lisäksi saat mm. kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja.

Yacon-siirappi: En ole vielä ehtinyt kokeilla, mutta ehdottomasti aion. Tehdään Andeilla kasvavasta Yacon-kasvista, vähäkalorinen makeuttaja (sokerit eivät ole ihmiselle käytettävässä muodossa), mutta mikä tärkeintä, sillä on huippuominaisuuksia: se on prebiootti eli tätä kautta hyödyllinen suolistolle, vahvistaa immuniteettia sekä sisältää paljon antioksidantteja ja ravintoaineita. Se jopa edesauttaa vitamiinien imeytymistä! Sopisi siis enemmän kuin täydellisesti smoothieen, ja miksei kaikkeen muuhunkin.

Näiden lisäksi useat tykkäävät käyttää luonnollisia makeutusaineita kuten esim. steviaa, eritrytolia tai ksylitolia.  Allekirjoittaneella ne eivät kuitenkaan ole jääneet säännölliseen käyttöön, joten niistä saa kirjoittaa joku muu.

Makeaa matkaa kohti luonnollisempaa ja ravintorikkaampaa makeutusta! 

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199