Seesamlihapullat & bataattilisäke (ja hieman laadukkaasta lihasta)

Mahtavinta on tietää syövänsä lihaa, joka ei ole turhaan kärsinyt. Helpottaa, että valinnoillaan voi tukea vähän onnellisempien eläinten elämää, sellaisten, jotka ovat saaneet syödä sitä mitä ne luotiin syömään, ja saaneet elää vapaammin. Tilaamme meillä kotona syötävän lihan suoraan luomutilalta, jonka pitäjä on tarkastanut myös eläinten teurasolot, ja itse teurasmatka on lyhyt. Nämä faktat tekevät hieman paremman mielen eläinten syömisestä, silloin kun lihaa syömme. Kyllä, kasvissyöntikin olisi hyvä vaihtoehto, ja niin elinkin seitsemän vuotta elämästäni. Lopulta kuitenkin löysin paremman olon sekasyöjän ruokavaliosta.

Fakta, että eläimet voivat paremmin kun saavat syödä niille luotua ruokaa on tärkeää, ihan eläintenkin hyvinvoinnin kannalta, mutta tärkeää se on myös lihan maun ja laadun kannalta. Kun eläimiä syötetään soija – ja viljapainotteisella ruokavaliolla, muuttuu lihan rasvahappokoostumus, ja liika omega6 – rasvahapon saanti aiheuttaa ja ylläpitää ihmisen elimistössä tulehdusta. Sen taas epäillään olevan monien sairauksien syynä (The Silent Killer – kuten Time-lehti on artikkelissaan tilaa kuvannut). Tilaa voi toki parantaa pitämällä huolta riittävästä omega3-saannista, mutta tasapaino on helpompi säilyttää kun syö laadukasta ruokaa. Ihan toinen seikka sen sijaan onkin geenimanipuloidun soijan käyttäminen rehussa, jolle Suomi on nyt avannut ovensa. Sille voisi omistaa monia kirjoituksia, joten en nyt uppoudu siihen tarkemmin tänään. Syyt luomulihan suosimiseen kuitenkin vain kasvavat.

Joka tapauksessa, siihen reseptiin siis ja ohjeeseen miten ankeahkon viikon suunnan saa käännetyksi! Aloitin kaatamalla lasillisen hyvää punaviiniä. Hengitin syvään ja maistelin viiniä. Heti tuntui vähän paremmalta. Jatkoin, kuten alla.

Seesamlihapullat, bataattipasta ja avocado-cashew-kastike

Lihapulliin tarvitset 400g hyvää jauhelihaa, 1/2 sipulin, 1/2 chilin, 2 rkl soijakastiketta, 1 tl kalakastiketta, 1 kananmunan, 1 rkl psyllium, suolaa ja pippuria. Kuorrutukseen seesaminsiemeniä. Pilko sipuli ja chili pieneksi, ja sekoita yhteen muiden ainesten kanssa. Pyörittele palloiksi ja pallot seesaminsiemenissä. Paista (voit myös käyttää uunia, kuinka haluat) kookosöljyssä ruskeiksi ja herkullisiksi.

Bataattipastaan tarvitset ison, tai 2-3 pientä bataattia, kookosöljyä, suolaa ja pippuria. Kuori bataatit ja tee niistä pastaa (itse käytin raastinta: en omista mitään sen hienompaa välinettä), mausta ja paista kookosöljyssä pannulla kunnes pehmenee ja väri hieman muuttuu. Tarkista maku.

Avokado-cashewkastikkeeseen tarvitset 2 dl liotettuja cashew-pähkinöitä, 2 avokadoa, 1/2 chiliä, n. 1/2 punttia korianteria, n. 5 aurinkokuivattua tomaattia, n. 0,5 dl oliiviöljyä, yhden sitruunan mehun, suolaa ja pippuria. Aloita tekemällä pähkinöistä murskaa blenderissä, ja lisää avocadot ja öljy. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi, saatat joutua hieman kaapimaan kastiketta takaisin blenderin keskelle. Lisää muut, pilkotut ainesosat ja sitruunan mehu. Mausta, ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa.

Kuorittuja hampunsiemeniä ja korianteria tarvitset annoksen viimeistelyyn.

Kata kauniisti, kokoa annos ja jos mahdollista, nauti hyvässä seurassa, sen hyvän viinin kanssa. Jälkiruuaksi söimme aurinkokakkua. Sen reseptin tosin saatte myöhemmin, sillä ohjeessä löytyy vielä pientä fiksailtavaa.

Paremmalle loppuviikolle!

2 kommenttia Seesamlihapullat & bataattilisäke (ja hieman laadukkaasta lihasta)

  1. Luomua
    7.1.2015 at 22:05 (8 vuotta sitten)

    Mistähän löytäisin pk-seudulla tilan josta saisi niittylihaa tilattua?:) meillä pieni allerginen poika ja hänelle sopii karitsa mutta voisin kokeilla nautaakin jos löytäisin niittylihaa:)

    Vastaa

1Pingbacks & Trackbacks on Seesamlihapullat & bataattilisäke (ja hieman laadukkaasta lihasta)

  1. […] aikaisemminkin kirjoittanut hieman laadukkaasta lihasta (esim. täällä). Olin monia vuosia kasvissyöjä, kunnen palasin sekasyöjän ruokavalioon, joka on muutaman […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price