Syksyn viimeiset karpalot

Muutama viikko sitten mökillä vietimme syksyisen aurinkoista päivää pienellä lammella, keräillen karpaloita. Vain yksi meistä oli hieman kokeneempi marjastaja, yksi taas ensimmäistä kertaa karpalossa (olipa muuten kivaa!) ja yksi punavihersokea (eteni pääosin käsikopelolla). Tästä huolimatta saaliimme oli aika runsas. Muutaman viikon ajan olen käyttänyt marjoja smoothieissa, ja eri raakaherkuissa, ja tänään viimeiset karpalot pääsivät tuoreen kummityttöni ristiäiskakkuun. Pitäähän kaikissa juhlissa yksi raakakakku olla, eikö?

Kakkuni pääsi siis samaan pöytään äitini ihanan lakkakakun ja kahden Kakkugallerian kakun kanssa. Kovatasoisesta seurasta huolimatta tämä hieman terveellisempikin kakku näytti maistuvan, ja sai kehuja raikkaudestaan. Mutta olivat ne muutkin kakut ihania, ja itse asiassa gluteenittomia, samoin kuin muutkin tarjoilut. Aika mieletöntä supporttia perheeltäni ruokavaliotani kohtaan.

Ihana tyttö sai nimen, ja juhlat menivät hyvin. Ai niin, ja tuo musta kakun päällä ei sitten ole mustapippuria, kuten yksi pienemmistä vieraista hetken luuli.

Karpalokakun pohjan tein kuten yleensäkin, lempiohjeeni mukaan; mantelijauhoista ja mulpereista. (4dl kumpaakin, 2-3 rkl raakakaakaojauhetta, hieman suolaa, ja n.1dl vettä). Ensin mulperit hienoksi blenderissä, perään muut aineet, pyörittele kunnes koostumus on hyvä. Levitä leivinpaperoituun irtopohjavuokaan, ja vuoka pakkaseen.

Täytteeseen 3,5dl liotettuja cashewpähkinöitä (yön yli tai miel. väh. 4h), 2 kypsää banaania, 4dl karpaloita (sulatettuina), 1,5dl sulaa kookosöljyä, 1rkl psylliumia, 2tl aitoa vaniljajauhetta, 2-3rkl hunajaa (maistele). Ensin pähkinät hienoksi, perään banskut. Sitten muut aineet, ja anna pyöriä kunnes seos on ihanan makuista ja rakenne hieno&pehmeä. Ota vuoka pois pakkasesta, ja levitä seos pohjan päälle. Pyörittele vuokaa ja kevyesti kopauttele pöytää vasten, niin saat pinnasta sileän. Laita vuoka takaisin pakkaseen, tässä tapauksessa kakku tekeytyi siellä yön yli. Muutama tunti riittänee, jos on kiire päästä syömään. Ota kakku kuitenkin hyvissä ajoin ennen tarjoilua jääkaappiin sulamaan.

Juuri ennen tarjoilua valmista kookoskerma, mutta ilman sitä suklaata: tässä maustettuna hunajalla ja vaniljalla. Pursottele tai levitä kerma kakulle, ja koristele halutettessasi aidolla vaniljalla, kuten tässä, tai marjoilla, marjajauheilla tms.!

Koulutukseeni liittyen, tulipa tässä samalla mieleen, kuuntelin David Wolfen mahtavan luennon raakaruuasta ja superfoodeista, ja innostuin, jälleen kerran, taas yhä enemmän aiheesta. Ihan pelkästään tästä luennosta voisi kirjoittaa monia tekstejä (ehkäpä myöhemmin näin teenkin), mutta yksi mielenkiintoinen pointti minkä hän toi esiin, oli superfoodien synergiat. Aihe on jonkun verran tuttu, mutta kovin syvällisesti en ole sukeltanut synergioiden maailmaan. Yksi luennolla mainittu yhteisvaikutus kuitenkin jäi voimakkaasti mieleen: suklaa, marjat ja niiden antioksidantit. Luennoitsija  lyhyesti kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan sekoittamalla suklaata ja marjoja yhteen, voi jopa triplata antioksidanttien määrän jonka keho pystyy ruuasta hyödyntämään, verrattuna siis määrään jonka saa syömällä nämä erikseen. Tässä tapauksessa yksi + yksi onkin siis kolme tai jopa enemmän! Synergiat siis avaavat meille mahdollisuuden saada ravinnostamme yhä enemmän irti ja käyttöömme.

Kiehtovaa, vai mitä? (Lisäksi sain jälleen yhden syyn lisää käyttää laadukasta raakasuklaata päivittäin – synergian takiahan sitä tuossa kakun pohjassakin oli, siis tietenkin.)

1Pingbacks & Trackbacks on Syksyn viimeiset karpalot

  1. […] huomattavasti pienemmäksi kuin viime vuonna, jolloin karpaloita riitti monen muun lisäksi myös raakakakkuun, mutta muutamaan jälkiruokaan tulevat nämä tämänkin vuoden marjat riittämään. Karpaloiden […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price