Lempi(lehtikaali)salaatti

Tämänhetken lempisalaattini syntyy lehtikaalista, pähkinöistä, siemenistä, parista luumusta ja muutamasta muusta aineksesta. Salaatti on niin täyttävä, kaunis ja sen makumaailma monipuolinen, että se tuntuu tarjoilevan jotain kaikille (maku)aistille. Eilen syödessämme koitin kysellä poikaystävältäni, että mitähän salaatti ehkä kaipaisi, entä olisiko jotain mitä salaatista kannattaisi jättää pois? Sain vastauksen nopeasti: salaatti ei tarvitsisi mitään lisää eikä mitään saisi jättää pois. Taisi siinä lauseessa sana “täydellinenkin” vilahtaa. Selkeä homma, eikö? Esitellään salaatti teille siis juuri sellaisena kuin se eilen pöytäämme koristi.

Alkuun muutama huomio ainesosista. Lehtikaaliin olettekin varmasti törmänneet blogeissa ja lehdissä tämän tästä. Allekirjoittanut hurraa, kun näin ravintorikas, edullinen sekä kotimaammekin pohjoisessa kolkassa kasvava tuote saa ansaitsemaansa huomiota! Lehtikaali on mahtavan ravinneprofiilinsa lisäksi todella monipuolinen kaali: se sopii salaattiin, keittoihin, wokkeihin, lisäkkeeksi, tai voit vaikka tehdä lehtikaalista sipsejä tai piilottaa sitä raakapiirakkaan.

Mutta mitäs muuta hyötyä lehtikaalista olikaan?

Lehtikaali, kuten muutkin lehtivihreää sisältävät kasvikset, on voimakkaasti anti-inflammatorinen, eli vähentää tulehdusta elimistössä. Hiljaisen tulehduksenhan epäillään olevan yksi tekijä monien voimakkaasti yleistyneiden kroonisten sairauksien taustalla, ja Time-lehti on sen jo vuonna 2004 nimennyt “hiljaiseksi tappajaksi”. Tämän ominaisuutensa lisäksi lehtikaalissa on paljon vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, kuitua, rautaa, kalsiumia (imeytyy kaaleista erinomaisesti), sekä kaiken tämän lisäksi terveellisiä rasvahappoja (sekä omega3 & omega6). Lehtikaalissa on huippumäärä mikroravinteita kaloreita kohtaan, ja saattaa olla yksi parhaista jutuista mitä voit itsellesi tarjota!

En malta olla nostamatta vielä yhtä salaatin ainesosaa esille: omenaviinietikkaa. Sekin on ihan huipputuote, ja vanhana luonnonlääkkeenä se tarjoaa apua ja helpotusta lukemattomiin vaivoihin. Sen kerrotaan mm. parantavan elimistön happo-emäs tasapainoa, helpottavan ruuansulatusta, parantavan aineenvaihduntaa, sekä auttavan kalsiumia ja rautaa imeytymään (täydellinen pari lehtikaalille, siis!).

Lisäksi on mukana muitakin huippuaineita (mm. kuoritut hampunsiemenet, pähkinät) jotka yhdessä lehtikaalin ja omenaviinietikan kanssa tekevät tästä salaatista ravinnepommin – juuri mitä tarvitsemmekin syksyn ja alkutalven pimeinä päivinä (D-vitamiinin lisäksi, tietty). Alla olevasta salaatista riitti meillä kahdelle, teillä ehkä kolmelle, riippuen syödäänkö teillä paljon. Meillä nimittäin syödään.

Salaattiin tarvitset: 150g (yksi pussi) lehtikaalia, 5 luumua, n. 10kpl isoa kaprista, n.10kpl vihreää oliivia, 0,5dl auringonkukansiemeniä, 1dl kuorittuja hampusiemeniä, 2dl pähkinöitä (tässä sekoitus), 5+ rkl oluthiivahiutaleita (maistele ja lisäile sen mukaan, kuinka juustoisen maun haluat). Revi lehtikaalista oksien paksuimmat kohdat pois ja silppua lehdet sopivan kokoiseksi, huuhtele. Paloittele luumut, kaprikset ja oliivit ja sekoita nämä kulhossa lehtikaalin kanssa. Lisää sekaan siemenet ja pähkinät.

Salaatinkastikkeeseen tarvitset 1 dl oliiviöljyä, 0,5dl omenaviinietikkaa, 1-2 tl hunajaa, kuivattua rosmariinia, basilikaa, suolaa ja pippuria – tai mitä vain mausteita, mitä kaapistasi löytyy. Sekoita kaikki ainekset, ja kaada salaatin päälle. Lopuksi lisää oluthiivahiutaleet mukaan, ja sekoita taas hyvin.

Valmis!

1Pingbacks & Trackbacks on Lempi(lehtikaali)salaatti

  1. […] Ps. Muita K-vitamiinirikkaita kasviksia ovat mm. lehtikaali (oletkohan ehtinyt jo kokeilla lempisalaattiani?), pinaatti, basilika, persilja ja nokkonen. Lisää voit tsekata täältä. Päivitetty […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price