Canada Goose outlet https://www.gasinc.nl Canada Goose jas canada goose outlet Canada Goose outlet

Raaka suklaa-mustaherukkakakku(ja hieman maidosta ja luuston terveydestä))

Juhlimme rakkaan ystäväni baby showereita, ja ehkä muistattekin allekirjoittaneen ennenkin todenneen: pitäähän jokaisissa juhlissa yksi raakakakku olla. En siis poikennut tavoistani tälläkään kertaa, ja vein tarjolle suklaisen mustaherukkakakun. Ystäväni ilahtui yllätysjuhlistaan, ja allekirjoittanut taas kerran hykerteli tyytyväisenä tarjotessaan tulevan maman&vauvan juhlijoille terveellisemmän jälkkärivaihtoehdon.

Pääpointtinahan raakakakuissa on ylipäätään ravinteikkuus (mikä ihana antioksidanttipommi tämäkin kakku oli!), entsyymien säilyminen, gluteenittomuus, ja tärkeä pointti on myös kakkujen maidottomuus. Olen aikaisemminkin kirjoittanut hieman maidosta (täällä), ja miksi pyrin välttelemään sen käyttöä. Käytän vuohenjuustoa silloin kun on “pakko saada juustoa” (yleisesti paremmin siedettyä kuin lehmänmaito, sisältää mm. vähemmän kaseiinia), mutta muuten pyrin korvaamaan maitotuotteet muilla vaihtoehdoilla.

Hesarissa oli muuten muutama päivä sitten juttu runsaan maidon juonnin ja osteoporoosin yhteydestä, mistä meillä tietenkin kansakuntana on paljonkin kokemusta: meillä kun juodaan maitoa paljon, mutta samalla myös osteoporoosi on yleistä. Aiheesta on tehty muitakin tutkimuksia, mm. Harvardissa, missä 78000 sairaanhoitajaa seurattiin 12 vuoden ajan. Tulokset olivat mielenkiintoiset: he, jotka joivat 2 lasia maitoa päivässä, olivatkin huomattavasti suuremmassa riskiryhmässä lonkanmurtumien suhteen, kuin tutkimuksen muut osallistujat, jotka joivat maitoa lasin tai vähemmän viikossa. Muun muassa näiden tutkimusten ja tilastojen valossa maito ei siis olisikaan paras ratkaisu luuntiheyden parantamiseksi. Jotkut tahot nostavatkin keskusteluun kollageenin, mistä luu 35%:sti muodostuu. Ehkäpä tulevaisuudessa luuston terveydestä keskustellessamme painotammekin kollageenin tärkeyttä kalsiumin sijaan?

Maidollahan on muitakin epätoivottuja vaikutuksia: sen sanotaan mm. happamoittavan kehoamme, aiheuttavan iho-ongelmia (sekä aknea että ihottumia), keräävän limaa hengitysteihin, eikä se tosiaan ole suolistosi paras ystävä. Mutta millä sitten korvata maito?

Itse käytän korvaavia vaihtoehtoja vaihdellen: mantelimaitoa, riisimaitoa, kookosmaitoa. Monet tykkäävät hamppumaidosta ja hasselpähkinämaidosta. Leivonnassa käytän kookoskermaa, jolla korvaan esim. kermavaahdon, tai vaikkapa taikinan kermaviilin. Aamupalan jogurtin korvaan smoothiella, tai syön kookoskermaa marjojen, macan ja kuorittujen hampunsiementen kanssa. Toimii. Ja suosittelen. (Mutta muistathan lisätä ruokavalioosi muita, parempia, kalsiuminlähteitä.)

Mutta, siirrytäänpä taas itse kakkuun!

Pohjana oli taas lempparini, mulperi-mantelipohja: 4dl mulpeita, 4dl mantelijauhoa. 0,5tl laadukasta suolaa, n.1dl vettä.

Ensin mulperit hienoksi blenderissä, ja lisää jauhot ja suola. Lisää vettä vähitellen, kunnes koostumus on hyvä. Leivitä täyte leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (tässä halkaisija 20cm). Siirrä pakkaseen odottelemaan täytteiden valmistumista.

Suklaakerros: 1 avokado, 1 pieni banaani, 1dl kookosöljyä, n.6 rkl. raakakaakaojauhetta, hieman suolaa, 2-3 rkl hunajaa.

Tämä on helpointa valmistaa sauvasekoittimella (onnistuu blenderilläkin, toki): muussaa avokadot ja banaanit tasaiseksi, ja lisää muut aineet. Lisää kaakaota makusi mukaan, samoin hunajaa. Sekoita tasaiseksi ja helposti levittyväksi. Levitä täyte pohjan päälle, ja vuoka takaisin pakkaseen hetkeksi.

Mustaherukkatäyte: 6dl sulatettuja mustaherukoita, 3,5dl cashewpähkinöitä (liota yön yli), 2 banaania, 1,5dl kookosöljyä (sulatettuna), 0,25dl kaakaovoita (sulatettuna), 0,5tl aitoa vaniljaa, hunajaa.

Hienonna cashewpähkinät blenderissä hienoksi, lisää sitten banaanit mukaan pyörimään. Anna pyöriä hetki, ja lisää mukaan mustaherukat ja kookosöljy. Viimeiseksi heitä sekaan kaakaovoi sekä vanilja. Anna seoksen pyöriä, kunnes koostumus on tasaista. Tarkista maku, lisää tarvittaessa hunajaa. Kun seos on ihanaa, ota vuoka uudelleen pakkasesta, ja levitä täyte suklaakerroksen päälle. Siirrä jähmettymään pakkaseen pariksi tunniksi (ota esille n.1h ennen tarjoilua), tai jääkaappiin n. 6-8 tunniksi.

Ennen tarjouilua, valmista lisää suklaatäytettä (vähän avokadoa, vähän banaania, vähän raakakaakaojauhetta, muutama rkl kookosöljyä, hunajaa, niin että suklaasta tulee helposti levittyvää). Levitä se veitsellä tms. pystyvedoin kakun reunoille, kun olet kakun ensin irrottanut vuuastaan. Koristele esim. kookoskermavaahdolla, marjoilla, kookoslastuilla.

Tässä kakussa on kivaa sekin, ettei reunojen mahdollinen epäsymmetrisyys tai epävisuaalisuus haittaa. Omasta kakustani tuli hieman vino (en tosiaan tiedä miten se on mahdollista), mutta levitettyäni suklaan ja koristeet, ei sitä lähes huomannut.

Herkullisia (maidottomia) hetkiä sinnekin!

2 kommenttia Raaka suklaa-mustaherukkakakku(ja hieman maidosta ja luuston terveydestä))

 1. Annika
  3.2.2014 at 19:01 (7 vuotta sitten)

  Voi jestas mitä ihania ohjeita täällä. Onneksi on synttäriä, tuparia ja valmistujaisia tulossa keväällä niin voipi testailla kaikkea näistä 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   3.2.2014 at 20:01 (7 vuotta sitten)

   Annika, kiitos! Ihanaa kuulla että tykkäät resepteistä 🙂

   Vastaa

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199