Lämmittävä pata & kukkakaalimuussia

Olen jo hieman pidempään odotellut talvista säätä ja pakkasia saapuvaksi – ei, en siksi että pääsisin hiihtämään, vaan siksi, että päässäni on jo hetken pyörinyt muutama helppo pararuuan resepti. Lopulta väsyin odottamaan talvea ja kävin kilon pyöröpaistin kimppuun (tilanteeseen tosin kannusti myös se, että uusi lihatilauksemme on saapumassa pian, ja pakkaseen oli saatava tilaa). Syntyi yksinkertainen pata, mihin inkivääri tuo ihanasti potkua.

Pääraaka-aineena padassa on tietenkin liha, joten panostathan siihen. Myös eläimet ovat sitä mitä ne syövät, joten jos mahdollista, osta ruoholla ruokitun eläimen lihaa, joka on saanut elää luomutilalla. Näin tuet hieman onnellisempien eläinten elämää, ja saat paremman mielen lisäksi paremman makuista, laadukasta lihaa. Kun syömäsi lihan rasvahappokoostumus on kunnossa, voit itsekin paremmin. Luomuliha, se on kalliimpaa, totta. Onneksi lihaa ei kuitenkaan tarvitse syödä joka päivä, vaan voi ostaa vähemmän ja laadukkaampaa. Hyvä neuvo, joka muuten sopii lähes kaikkiin elämän osa-alueisiin!

Tähän lämmittävään lihapataan käy hyvin erilaiset paistit, kunhan lihojen antaa vaan muhia tarpeeksi kauan. Pöytään seuraksi pääsi kukkakaalimuussi, jonka lempeä maku sopii padan kanssa erinomaisesti yhteen, ja ilahduttaa hiilaritietoista ruokailijaa.

Pataan tarvitset n. 1kg:n naudanpaistia (tässä: pyöröpaisti), 2-3 porkkanaa, 1-2 palsternakkaa, 4-5 valkosipulinkynttä, 4-5 pientä sipulia, reilu pala inkivääriä, herkkusieniä n. 150g, n. pullo punaviiniä, lihafondia. Suolaa, pippuria, tuoretta rosmariinia ja salviaa. Reilusti voita paistamiseen. Ainekset ovat jälleen “noin, suunnilleen” – osastoa, mutta näillä ainesosilla epäonnistuminen on lähes mahdotonta – päätä määrät makusi mukaan!

Ota liha huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen leikkaamista, ja jos tarvetta, poista siitä suurimmat kalvot. Kuutio se reiluiksi palasiksi. Laita uuni lämpiämään kohti 150 astetta. Paloittele sipulit, porkkanat, palsternakat ja herkkusienet, palat saavat jäädä suuriksi. Hienonna valkosipulit ja inkivääri. Ruskista liha kuumalla pannulla reilussa voissa, siirrä syrjään ja käytä muutkin ainekset pannulla hetken ajan. Laita kaikki ainekset isoon pataan, mausta suolalla ja pippurilla. Heitä perään lihafondia 5-6 rkl. (Hienointahan olisi tehdä pata itsekeitettyyn lihaliemeen, mutta nyt sitä ei valitettavasti ollut tarjolla – ehkä seuraavalla kerralla). Kaada mukaan punaviiniä, kunnes ainekset lähes peittyvät. Laita pataan mukaan rosmariinia makusi mukaan, samoin kuin tuoreita salvianlehtiä (tässä, muutamia oksia & lehtiä hieman enemmän). Siirrä koko komeus muhimaan uuniin, vähintään kahden tunnin ajaksi, mieluiten pidempään.

Kun patasi on melkein valmis, on aika valmistaa ihana kukkakaalimuussi. Paloittele isohko kukkakaali, ja höyrytä / keitä paloja hetki, niin että ne pehmevät. Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella, lisää mukaan voita, suolaa, pippuria ja hieman muskottipähkinää. Tarkista maku, ja kun on hyvää, olet valmis.

Tarjoa pata muussin kanssa, ja hyvän punaviinin. Maistuu ihanalta, vaikka pakkanen ei (vielä) paukukaan ikkunan takana.

2Pingbacks & Trackbacks on Lämmittävä pata & kukkakaalimuussia

  1. […] Kukkakaalimuussin ohjeen löydät täältä.   […]

  2. […] kuin michelin-kokille konsanaan! Kalapuikkojen lisäkkeeksi tein perunamuusia ja kukkakaalimuusia täältä löytyvän ohjeen mukaisesti. No, kukkakaalimuusi nyt ei ollut muiden mielestä niin suksee, mutta omasta […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price