Kurkuma-kalapuikot

Kurkuma-kalapuikot

Kurkuma-kalapuikot syntyvät nopeasti, ja ovat peruskalapuikkojen gluteeniton ja terveellisempi kaveri. Ainesosaluettelo on lyhyt: seitä, kanamuna, mantelijauhoa ja mausteita, tässä tapauksessa etenkin kurkumaa. Kurkuma on yksi lempimausteistani, ja sillä on raportoitu olevan monia terveyshyötyjä, sen ihanan maun lisäksi.

Maustan kurkumalla vähän kaikkea: jauhelihan, paistetut vihannekset, keitot, ja tietenkin nämä kalapuikot. Suomen terveystuotekauppiaiden liitto valitsi kurkuman vuoden 2010 rohdoskasviksi, eikä syyttä. Kurkuma on vahva antioksidantti, bakteereja torjuva, ja se taistelee hiljaista tulehdusta vastaan. Sen on todettu vähentävän kaasunmuodostusta suolistossa, ja näin tuo helpotusta myös vatsavaivaisille.

Kurkuman hyötyjä on tutkittu myös syöpien ehkäisyssä, joten syyt hankkia kurkumaa maustekaappiin vain kasvavat. Muita ihan mahtavia mausteita, joiden käyttöön liitetään paljon terveyshyötyjä, ovat mm. inkivääri, valkosipuli, oregano ja rosmariini. Jos kärsit ruuansulatusongelmista, kokeile lisätä mausteita ruokavalioosi: monet mausteet, etenkin ikivääri, helpottavat myös ruuansulatusta. Makua & helpotusta elämään!

Olen aikaisemmin hieman karsastanut ajatusta pakasteseistä, mutta tutkittuani sekä WWF:n kalaopasta että turvallisiksi luokiteltavien kalojen listaa, muutin mieleni. Kivemmalle dinnerille en sentään seistä mitään alkaisi vääntämään, mutta perusarkeen se sopii: sei on ihan kelpo proteiininlähde (21g/100g), maku on mieto, ja on sekä WWF:n, Eviran että THL:n mukaan OK syödä. Mennään siis sillä!

Kurkuma-kalapuikot:
MSC-sertifioitua pakasteseifileetä
1 luomukananmuna
n. 1 dl mantelijauho
1 tl (tai enemmänkin!) kurkumaa
muut mausteet: laadukas suola, pippuri, jauhettu inkivääri.
Paistamiseen voita tai kookosöljyä.

Sulata kala pakkauksen ohjeen mukaan. Yhteen kulhoon riko muna, toiseen kulhoon jauho&mausteet. Paloittele kala haluamasi kokoisiksi paloiksi, ja dippaa pala ensin kananmunaan, sitten pyörittele huolellisesti jauho-mausteseoksessa. Paista fileet kunnes pinta on kullankeltainen(tai hieman tummempikin, kuten kuvasta näkyy, heh) ja sei kypsää.

“Kookoskermaviili”‘
1-2dl kookoskermaa
2-3 rkl omenaviinietikkaa
suolaa, pippuria, + muita mausteita makusi mukaan  

Sekoita ainekset, ja tarkista maku.  

Kukkakaalimuussin ohjeen löydät täältä.  

Kokoa annos, ja näin on syntynyt perinteisen kalapuikot&muussi – annoksen sijaan hiilaritietoiseen, gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon sopiva arkiruoka. Paremmalle arjelle!

xxx

18 kommenttia Kurkuma-kalapuikot

 1. riitta
  20.2.2014 at 22:05 (9 vuotta sitten)

  Näyttää herkullisille!
  Kuulin tuon kurkuman tulehdusta hillitsevästä vaikutuksesta Paula Heinosen jostain radio-ohjelmasta ja kuulema sen hyvät vaikutukset moninkertaistuvat yhdessä mustapippurin kanssa, toimivat toistensa katalysaattoreina. Mustapippurihan on myös yksi supermausteista ja onneksi kuuluu useimpien jokapäiväiseen maustesettiin.

  Vastaa
  • tuuliaj
   20.2.2014 at 22:38 (9 vuotta sitten)

   Hei Riitta, kiitos viestistäsi, ja erinomainen pointti! Ruoka-aineiden synergiat ovat mielenkiintoisia, en ollutkaan tietoinen kurkuman ja mustapippurin toisiaan vahvistavasta vaikutuksesta! Nythän kurkuma-kalapuikot ovat siis entistäkin terveellisempiä. 😉

   Vastaa
 2. Taru
  26.2.2014 at 10:13 (9 vuotta sitten)

  Hei! Onko vinkkiä, kun poika rakastaa kalapuikkoja, mutta on allerginen mantelille?

  Vastaa
  • tuuliaj
   27.2.2014 at 18:14 (9 vuotta sitten)

   Hei Taru, pahoittelut että vastauksessa on hieman kestänyt! Olen kovasti koittanut pohtia korvaavaa vaihtoehtoa, ja uskon että keksin aika hyvän korvaajan mantelijauhoille: kuoritut seesaminsiemenet! Äitini tekee usein seesamkuorrutettuja ahvenia, joten ehkäpä sama toimisi tässä? 🙂 Toinen vaihtoehto, mitä voisi kokeilla, olisi jauhaa liotettuja tiikeripähkinöitä (eivät oikeasti ole pähkinöitä, vaan kastanjasädekaislan juurimukuloita, joten pähkinäallergikot voivat myös syödä niitä) blenderissä jauhoksi ja kokeilla miten jauhe toimisi mantelin sijaan. Jos päädyt kokeilemaan, tulethan kertomaan miten onnistui!

   Vastaa
   • Krista
    3.3.2014 at 11:09 (9 vuotta sitten)

    Tiikeripähkinöitä saa valmiina jauhonakin ainakin Ruohonjuuresta! Maamantelijauho muistaakseni purkissa lukee 🙂

    Vastaa
    • tuuliaj
     3.3.2014 at 18:48 (9 vuotta sitten)

     Kiitos Krista kommentista, tätä en tiennytkään! 🙂

     Vastaa
 3. Janna
  26.2.2014 at 10:27 (9 vuotta sitten)

  Hei. Itsekin olisin kysynyt tuota samaa, mitä Taru. Eli millä mantelijauhon voisi korvata? Olen allerginen manteleille ja kaikille viljoille sekä maissille ja riisille. Toivottavasti löytyy vaihtoehto, koska kalapuikkoja on välillä ikävä 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   27.2.2014 at 18:15 (9 vuotta sitten)

   Hei Janna, vastasin juuri Tarulle, tsekkaappa vastaus tuosta ylempää. 🙂 Ja tulethan kertomaan miten seesaminsiemenet / tiikeripähkinät toimivat, jos näitä päädyt kokeilemaan! 🙂

   Vastaa
 4. Hanna Kuoppala
  1.4.2014 at 12:17 (9 vuotta sitten)

  Mainiolta tuntuva ohje. Sei ei ole oikein vielä viihtynyt pannullani, mutta tätä täytyy kokeilla ensitilassa. Kalapuikkoja onkin ollut jo ikävä!

  Vastaa
  • tuuliaj
   1.4.2014 at 19:22 (9 vuotta sitten)

   Toivottavasti manteli-kalapuikot maistuvat! Itsekin opettelen vasta käyttämään seitä, mutta olen jo saanut muutamia ihan hyviä kokemuksia – niistä lisää myöhemmin 🙂

   Vastaa
 5. Maiju
  15.4.2014 at 21:19 (9 vuotta sitten)

  Minä kokeilin mantelin/mantelijauhojen puutteen edessä leivittää kalapuikot hirssijauhoilla ja hyvin toimi. Tuli oikein rapsakat ja ikäänkuin rukiiset puikot 🙂 Tuohon dippiin olen aivan rakastunut, siihen tulee himo!!

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.4.2014 at 16:26 (9 vuotta sitten)

   Ah, rukiiset puikot kuulostaa ihanalta! Olen huomannut saman, dippi vie mennessään! 🙂

   Vastaa
 6. Katri
  10.7.2014 at 16:15 (9 vuotta sitten)

  moikkis! pitipä tulla kiittämään mainiosta reseptistä, kalapuikot olivat aivan todella hyviä! ja kurkuma uusi tuttavuus maustekaapissa. Sieltä pussista pöllähti aikamoiset aromit silmille, mutta pannussa laantui oikein ihanaksi. Kiitos! 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   11.7.2014 at 20:25 (9 vuotta sitten)

   Moikka Katri,
   Mahtavaa kuulla että tykkäsit puikoista, ja kivaa että tulit kiittämään. 🙂 Kurkuma on tosiaan tutustumisen arvoinen, ja sopii melkein mihin vaan 🙂

   Vastaa

4Pingbacks & Trackbacks on Kurkuma-kalapuikot

 1. […] kurkuma, mitä pyrinkin syömään jonkun aterian mukana joka päivä (tsekkaa lisää esim. täältä). Sekä kurkuma että ananas voivat lisäksi helpottaa ruuansulatusta ja vähentää vatsavaivoja, […]

 2. […] comebackin ruokalistallemme. Siitä voi kiittää inspiroivaa Wellberries-blogia ja siellä tätä ohjetta kurkuma-kalapuikoista. Ehkä parhaita kalapuikkoja ever! Huomioni kiinnittyi ohjeessa siihen, että seipalojen […]

 3. […] juustokuminan kanssa siitä tulee ihana pohja curryille, ja se sopii erinomaisesti itsetehdyille kalapuikoille. Käytän kurkumaa myös smootheissa, jopa […]

 4. […] Kurkuma-kalapuikot: niin helppoa, edullista ja maistuvaa. Kalapuikot maistuvat koko perheelle, ja kun ne tekee itse, […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price