Thaikuorrutettu (niitty)ulkofilee lempilisäkkeellä

Thaikuorrutettu ulkofilee

Kun maailman tilanne ahdistaa, suosittelen hakeutumista keittiöön. Mahdollisesti hieman huolestuneita ajatuksia virkistää päästää hetkeksi irti iphonesta tai koneesta ja uppoutua ruuanlaiton tai leivonnan pariin. Sillä let’s face it: kukaan ei taida hyötyä esimerkiksi siitä, että istun sohvan nurkassa padi sylissäni kulmakarvat kurtussa, googlaillen uutisia eri lähteistä.

Muun muassa tämän takia sunnuntai-iltana syntyi poikkeuksellisesti hieman parempi illallinen kuin yleensä: thaikuorrutettua sonnin ulkofileetä, haricot-papuja oluthiivahiutaleilla ja uunissa valmistettua maa-artisokkaa.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut hieman laadukkaasta lihasta (esim. täällä). Olin monia vuosia kasvissyöjä, kunnen palasin sekasyöjän ruokavalioon, joka on muutaman vuoden aikana kehittynyt siihen pisteeseen missä se nyt on. Kaikissa valinnoissani pyrin ottamaan huomioon ruuan alkuperän, ja etenkin eläinperäisiä tuotteita käyttäessäni valitsemaan vähintäänkin luomua. Lihan kohdalla paras vaihtoehto niin maun kuin ravintoarvojenkin puolesta on ehdottomasti niittyliha. Eläimen kannalta tämä tarkoittaa luonnonmukaista ruokintaa (esim. eri ruoholajikkeista koostuvaa luomurehua) ja luonnonmukaista laiduntamista. Lihan syöjän kannalta sen sijaan lihan parempaa rasvahappokoostumusta ja ravinnerikkautta. Sekä tietenkin parempaa mieltä siitä, että eläimet ovat saaneet elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää!

Olen seurannut ilolla kuinka tietoisuus eläinten ruokinnasta ja sen vaikutuksista kasvaa: me emme todellakaan ole vain mitä syömme, vaan myös sitä mitä ruokamme on syönyt. Suosittelen lämpimästi tilatarjonnan tsekkaamista lähialueiltanne. Niittyliha voi tuntua kalliilta, mutta lihaa ei tarvitsekaan syödä joka päivä.

Thaikuorrutettu ulkofilee
n. 1kg sonnin ulkofileetä
2 pientä salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 isoa punaista chiliä (tai miten tulisen kuorrutteen haluat)
2 oksaa sitruunaruohoa
n. 3rkl tuoretta korianteria
Inkivääriä n. 5 cm:n paksu pala
0,5 tl kuminaa
2 tl kalakastiketta
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

voita paistamiseen

Ota liha hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Thaikuorrutteen valmistamisessa tarvitset blenderin, viimeistelin tahnan vielä lopuksi huhmareessa, kun tahna ei tahtonut pyöriä blenderissä tarpeeksi tasaiseksi. Kuori siis sipulit&inkivääri, ja ota sitruunaruohoista kovin ulko-osa pois. Paloittele kaikki ainekset, ja lataa blenderiin – anna pyöriä ja siirrä tahna huhmareeseen viimeistelyyn, jos tarvetta.

Ruskista filee kuumalla pannulla joka puolelta, runsaassa voissa. Siirrä uuninkestävään astiaan, ja kuorruta liha thaitahnalla. Paista 150 asteessa kunnes fileen sisälämpötila on 50-55 astetta. Ota vuoka uunista ja peitä liha foliolla, ja anna vetäytyä n. 10 minuutin ajan.

Uunissa paahdettujen artisokkien repeptin otin suoraan täältä. Rosmariinia meillä ei ollut, joten korvasin sen lempimausteellani kurkumalla, mutta muuten resepti oli ihan sama. Mahtava tapa nauttia maa-artisokasta ilman kuorimismaratonia! Aloitin lisukkeen valmistuksen jo ennen kuin laitoin lihan uuniin, ja nostin uunin lämpöä kun olin ottanut lihan pois uunista. Paloittelethan maa-artisokat aika pieniksi, että ne kypsyvät mahdollisimman nopeasti lihan jälkeen!

Ja lopuksi, ystävät, on lempilisäkkeeni esittelyn aika: paistettuja haricot-papuja oluthiivahiutaleilla!
Pese ja poista kannat haricot-pavuista. Paista runsaassa kookosöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pavut lautaselle, ja ripottele päälle runsaasti oluthiivahiutaleita, tarjoa heti. Saat rouskuviin papuihin juustoisen maun, ja samalla paljon B-vitamiineja!

Kokoa annokset ja nauti. Jos kovasti ahdistaa (tai muutenkin), tarjoile lasillisen hyvää viiniä kanssa, hyvässä seurassa. Rauhaa & rakkautta!

xxx

3 kommenttia Thaikuorrutettu (niitty)ulkofilee lempilisäkkeellä

 1. Venla
  2.4.2014 at 10:37 (9 vuotta sitten)

  Moikka!
  Sulla on aivan mahtavia reseptejä täällä blogissa, monta on mennyt jo kokeiluunkin! Tuo niitty-ruokittu naudanliha on kiinnostanut jo pidempään, mutta kun olen lukenut vain jenkkiläisiä julkaisuja, olen jäänyt siihen käsitykseen, että Suomesta ei sitä saisi. Ilmeisesti olet sitä kuitenkin löytänyt? Haluisitko mahdollisesti vinkata, mistä moista hienoutta voisi saada käsiinsä?

  Vastaa
  • tuuliaj
   2.4.2014 at 21:52 (9 vuotta sitten)

   Moikka Venla,
   Ja kiitos, ihana kuulla että olet tykännyt resepteistä!
   Tilaan itse niittylihaa Hultgårdin sonnitilalta, mutta jonot taitavat lihoihin olla nyt aika pitkät. Netistä löysin myös Bosgård-nimisen tilan, tsekkaappa se? 🙂

   Vastaa

1Pingbacks & Trackbacks on Thaikuorrutettu (niitty)ulkofilee lempilisäkkeellä

 1. […] lihapata valmistui pyöröpaistista (niittylihaa) ja on koostumukseltaan hieman gulassityyppinen: en siis valmistanut mukaan mitään lisuketta […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price