Sitruunajuustokakku (raaka)

Olettekohan ehtineet jo kuulla, että Helsinki on lähiaikoina saanut jopa kaksi uutta raakaherkkuihin erikoistunutta kahvilaa? Ihania uutisia meille kaikille terveellisemmästä herkuttelusta syttyville helsinkiläisille! Toisessa kahvilassa, Kuumassa, en ole ehtinyt vielä käydä, mutta Hymy Raw Food Cafen avajaisissa käväisin muutama viikko sitten. Ihana Ulla Viiskulma-blogissaan kirjoitti illasta&paikasta enemmän, mutta sen verran mainitsen minäkin, että avajaisissa tarjottu kakku oli ihanaa.

Tuosta illasta lähtien raakakakut ovat pyörineet mielessäni, ja huomasin että tässähän on ollut vaikka kuinka pitkä kakkubreikki meneillään. Tätä koloa paikkaamaan syntyi tämä raikkaan keväinen sitruunajuustokakku, joka, kuten muutkin Wellberries-herkut, syntyy superhelposti!

Helppous on muuten jännä juttu leivonnassa. Allekirjoittaneelle simppelien herkkujen tekeminen ja kehittely on ehkä koko blogin olemassa olon perusta. Uskon että yksinkertaisista&laadukkaista raaka-aineista saa tehtyä ihania ruokia, ja haluan että ihan jokainen halukas uskaltaisi kokeilla reseptejäni, ja sitä kautta ottaa askelia kohti terveellisempää elämää. Valmennusten kautta pystyn olemaan tukena ja oppaana pienelle osalle, mutta suurin osa teistä etenee kohti uusia ruokia ja raaka-aineita itsenäisesti. Juuri teitä ajatellen pyrin pitämään reseptit niin helppoina, ettei kynnys uuden kokeiluun olisi liian suuri, samalla kuitenkin niin herkullisina, että kokeneempikin leipuri voisi innostua niistä. Toivottavasti olen onnistunut tässä! Hyvänä merkkinä voisin pitää ainakin sitä, että eksyin kerran yhteen blogiin missä yhtä raakakakuistani tuunattiin monimutkaisemmaksi, sillä resepti itsessään oli niin simppeli. Hyvä vai huono, päätä sinä, mutta itse olin tyytyväinen lukiessani postausta!

Sitruunajuustokakku (raaka)

Pohja
1dl mantelijauhoa
2,5dl paloiteltuja taateleita
2rkl kookoshiutaleita
ripaus hyvää suolaa

Täyte
3,5dl cashewpähkinöitä (liotettuina, miel. yön yli)
1dl kookosöljyä
2 luomusitruunaa
1-2rkl hunajaa
0,5tl aitoa vaniljajauhetta

Valmista ensin pohja: aja taatelit sekä muut aineet tasaiseksi massaksi. Painele massa ohueksi pohjaksi pieneen leivinpaperoituun kakkuvuokaan (halkaisija n. 20cm), ja siirrä pakkaseen odottelemaan. Aja cashewpähkinät tasaiseksi massaksi blenderissä, ja lisää kookosöljy mukaan. Pese luomusitruunat huolellisesti, ja raasta niiden kuori mukaan massaan. Purista sitruunoista mehu, ja lisää se hunajan ja vaniljan kanssa mukaan. Anna pyöriä kunnes seos on tasaista, ja maista. Lisää hunajaa mukaan tarvittaessa, mutta muista, että myös pohja tuo makeutta kakkuun. Kaavi seos kakkuvuokaan, ja tee halutessasi pintaan kuvioita. Siirrä jääkaappiin vähintään muutaman tunnin ajaksi. 

Helpomman terveellisen herkkuttelun (ja arjen) puolesta!

xxx

Ps. Poikaystäväni mielestä tämä muuten on paras raakakakku mitä hän on maistanut (ja voin vakuuttaa, että aika monia kakkuja ja tekeleitäni on tässä vertailussa mukana). Kertokaa toki tekin mielipiteenne, jos innostutte tämän keväisen kakun tekemään!

Sitruunajuustokakku (raaka)

 

Postauksen kookosöljy on saatu yhteistyössä Cocovin kanssa, mantelijauhon Risentan.

42 kommenttia Sitruunajuustokakku (raaka)

 1. Janna
  14.3.2014 at 20:32 (9 vuotta sitten)

  Heippa.

  Monessa ohjeessa käytät mantelijauhetta ja pähkinöitä. Olen allerginen manteleille ja pähkinöille, joten voisiko nämä ainekset korvata muilla tuotteilla? Mitä suosittelisit kokeilemaan? 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.3.2014 at 19:38 (9 vuotta sitten)

   Moikka Janna,
   Kiitos viestistä! 🙂 Pohjan mantelin voisit korvata maamantelijauholla, eli tiikeripähkinäjauholla, (sitä saa kuulemma ainakin Ruohonjuuresta), joka ei siis ole nimestään huolimatta pähkinä, vaan juurimukula, mutta maultaan muistuttaa mantelia. Täytettä lähtisin rakentamaan kookoskermasta, lisäisin mukaan hieman maamantelijauhoa ja psylliumia muutaman ruokalusikallisen tuomaan lisää jämäkkyyttä kakkuun. Uskon että kakku kannattaa säilyttää pakastimessa, en tiedä selviäisikö se jääkaapissa. Pitäisi itsekin kokeilla, heti kun ehtisin jauho-ostiksille: koitin jo itse kerran tehdä jauhoa tiikeripähkinöistä, mutta en saanut sitä tarpeeksi hienoksi, joten yritys jäi siihen. 🙂 Jos päädyt kokeilemaan, tulethan kertomaan miten onnistuit? 🙂

   Vastaa
 2. ellu
  14.3.2014 at 21:01 (9 vuotta sitten)

  Hei. Haluaisin kysyä kun puhut terveellisestä herkuttelusta, kun monissa ohjeissa on kookosöljyä, että onko se niin terveellistä kun suurilta osin on tyydyttynyttä rasvaa?

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.3.2014 at 19:58 (9 vuotta sitten)

   Moikka Ellu,
   Ja kiitos viestistäsi. 🙂 Olet ihan oikeassa: kookosöljystä jopa 92% on tyydyttynyttä rasvaa. Suurimmaksi osaksi se kuitenkin koostuu keskipitkistä rasvahapoista, esim. lauriinihaposta (jota kookosöljyn lisäksi löytyy runsaasti mm. äidinmaidosta). Lauriinihapolla on osoitettu olevan paljon terveysvaikutuksia. Kookosöljyn on myös todettu nostavan HDL:ää (sitä “hyvää kolesterolia”) ja laskevan LDL:ää (sitä “huonoa”). Paljon hyvää tietoa löytyy, jos jaksat hieman googlailla (suomeksi esim. http://www.superfoodit.com/kookostuotteet.html), ja mm. Google Scholarista tutkimuksia, jos haluat tutustua tarkemmin asiaan ja vertailla tutkimuksia. Mutta, lyhyesti: mielestäni kookosöljy on terveellinen rasva. 🙂

   Vastaa
 3. Päivi
  16.3.2014 at 10:46 (9 vuotta sitten)

  PARAS juustokakku, eva! Ja ilman hormonilehmänmaitoa!
  P.S. ellu: äidinmaidossa on myös tyydyttynyttä rasvaa ja mikä on parempaa ruokaa vauvalle.

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.3.2014 at 19:59 (9 vuotta sitten)

   Kiitos Päivi 🙂 <3

   Vastaa
 4. Maija
  16.3.2014 at 17:18 (9 vuotta sitten)

  Kiitos inspiraatiosta! Mukailin hieman ohjetta, kun ei sattunut kaikkea olemaan kotona ja synttärikakun saada vierastaa hiukan kookosta. Eli pohjassa vaihdon kookoshiutaleet kurpistansiemeniin ja täytteen kookosöljystä korvasin osan kaakaovoilla. Sekaan meni myös yksi lime, kuoret ja mehu molemmat täytteseen, lisäksi hunajaa laitoin ihan nimeksi vain mukaan. Hyvää oli ja taatusti teen uudestaan tätä.

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.3.2014 at 20:02 (9 vuotta sitten)

   Moikka Maija,
   Kiitos viestistäsi, ihana kuulla että kakku on päässyt kokeiluun 🙂 Limeversio kuulostaa ihanalta, nam! Tulen taatusti kokeilemaan sinun versiotasi. 🙂

   Vastaa
 5. Krista
  18.3.2014 at 12:04 (9 vuotta sitten)

  Minkä kokoiseen vuokaan kuvan kaakku on tehty? 🙂

  Vastaa
  • Krista
   18.3.2014 at 12:05 (9 vuotta sitten)

   Kas, luetunymmärrys näemmä vähän hakusessa 😀 Selvisihän se tuosta tekstistä!

   Vastaa
   • tuuliaj
    18.3.2014 at 20:37 (9 vuotta sitten)

    🙂 Hyvä että selvisi. 🙂 Herkullisia kakkuhetkiä!

    Vastaa
 6. Anku
  21.3.2014 at 22:37 (9 vuotta sitten)

  Käytitkö tuoreita vai kuivattuja taateleita?

  Vastaa
  • tuuliaj
   22.3.2014 at 12:28 (9 vuotta sitten)

   Moikka Anku,
   Tosiaan, sen olisin voinut mainitakin: käytin kuivattuja. Herkullisia kakkuhetkiä sinne!

   Vastaa
   • Emppu
    8.2.2015 at 14:58 (8 vuotta sitten)

    Moi,
    käytin myös kuivattuja taateleita -tuli vaan kalliimpi kakku kun pamis taisi ylikuumentua äänestä ja hajusta päätellen.. Kakku on nyt lepäämässä jääkaapissa ja tuskin malttaa odottaa lopputulosta 🙂 Nimim. Eka raakaleivos/ruoka ikinä.

    Vastaa
    • tuuliaj
     9.2.2015 at 09:16 (8 vuotta sitten)

     Moikka Emppu,

     Toivottavasti kyse on vain hetkellisestä ylikuumentumisesta – ainakin oma blenderini tekee sen välillä, sammuttaa itsensä suojellakseen moottoria. Alkaa toimimaan uudestaan jäähdyttyään. 🙂
     Toivottavasti kakusta tuli superhyvä! 🙂

     Vastaa
 7. Maiju
  22.3.2014 at 20:03 (9 vuotta sitten)

  Moikka Tuulia,

  Minä käytin tuoreita taateleita – Ekolosta sai niin mahtavan mehukkaita, tuoreita luomutaateleita että namnam! Olisi tehnyt mieli syödä pelkkää taikinaa, tiedä vaikka vielä joskus tekisinkin erän pelkästään sitä varten 😉 Siitä syystä itseasiassa, sekä arvovaltaisen viisivuotiaan raatilaisen vaikutuksesta, tein seuraavaan versioon taikinan tuplana ja jätin täytteestä taas neljäsosan sitruunamehusta pois (hunajaa lisäsin vähän). Itse sanoisin tästä kokemuksesta viisastuneena että täyte hyvä näin (eli vähän vähemmän sitruunaa ja himpun enemmän hunajaa), mutta seuraava evoversio saa ehkä puolitoista kertaisen pohjan 😀

  Vastaa
  • tuuliaj
   23.3.2014 at 21:03 (9 vuotta sitten)

   Kuulostaa ihanalta, Maiju! Ehkä teen itsekin seuraavalla kerralla tuplataikinan, se on kyllä todella hyvää! Kiitos vinkistä 🙂

   Vastaa
 8. Maiju
  22.3.2014 at 20:07 (9 vuotta sitten)

  Ja siis niin, KIITOS tästä ihanasta reseptistä. Kaikki kakkua maistaneet on ihastuneet!

  Vastaa
  • tuuliaj
   23.3.2014 at 21:01 (9 vuotta sitten)

   Jee, mahtavaa kuulla! Kiitos itsellesi kun luet blogia!

   Vastaa
 9. HeliJ
  23.3.2014 at 20:48 (9 vuotta sitten)

  Todella hyvää!! Lapset epäili, että päällinen on “jotain tuorejuustoa” ja hämmästys oli suuri, kun kerroin olevan cashewpähkinöitä!

  Vastaa
  • tuuliaj
   23.3.2014 at 21:01 (9 vuotta sitten)

   Kiitos, ihanaa että tykkäsit! Kakkua voi tosiaan helposti luulla tavalliseksi juustokakuksi. Ensi viikolla ajattelin kokeilla, huomaako siskontyttöni eroa tavalliseen juustokakkuun – enpä usko. 🙂

   Vastaa
 10. Maria
  10.4.2014 at 19:21 (9 vuotta sitten)

  Hei!
  Tiedätkö, että säilyykö raakakakku huoneenlämmössä pari tuntia? 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   11.4.2014 at 18:22 (9 vuotta sitten)

   Hei Maria,
   Kookosöljyn sulamispiste on 25 astetta, joten riippuu hieman huoneen lämpötilasta. Itselläni kakku on ollut n. tunnin pöydällä, ja se oli vielä ihan ok. Mikäli näyttää että kakun rakenne kärsisi, voit heittää sen välissä pariksi minuutiksi pakkaseen, niin se on taas ok. 🙂

   Vastaa
 11. mari
  21.4.2014 at 21:36 (9 vuotta sitten)

  Hei, voisinko käyttää kookosjauhoja pohjaan? 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   23.4.2014 at 14:53 (9 vuotta sitten)

   Moi Mari,
   En käyttäisi kookosjauhoja pohjaan, sillä ne imevät nestettä paljon enemmän kuin mantelijauhot, ja rakenteestakin tulee varmasti aika erilainen! Jos kuitenkin päätät kokeilla, vähennä ainakin kookosjauhojen määrää. 🙂

   Vastaa
 12. Johanna
  13.5.2014 at 10:03 (9 vuotta sitten)

  Kiitos Tuulia aivan ihanasta reseptistä! Rakastan juustokakkuja, mutta olen terveellisen ruoan puolesta puhujana halunnut löytää terveellisiä jälkkäreitä ja tästähän se löytyi. Ravinteikas ja täyttävä juustokakku. En vieläkään voi uskoa, miten tämä voi olla näin hyvää ja aidosti juustokakun makuista ilman maitotaloustuotteita, jauhoja ja kauheaa määrää sokeria. Kiitos, aion valmistaa taatusti jatkossakin! Myös minun poikaystäväni ihastui tähän 😉

  Vastaa
  • tuuliaj
   19.5.2014 at 17:14 (9 vuotta sitten)

   Hei Johanna,
   Ja kiitos ihanasta viestistä! 🙂 Kiva kuulla että tykkäsitte kakusta, se on ehdottomasti yksi omiakin suosikkejani.
   Aurinkoista kevättä sinulle!

   Vastaa
 13. Elisa
  16.5.2014 at 15:23 (9 vuotta sitten)

  Moi Tuulia! Oma innostukseni raakaleipomiseen ja -ruoanlaittoon syntyy usein spontaanisti blogeja selaillessa ja kiinnostavia reseptejä bongaillessa. Spontaanius muodostuu kuitenkin helposti ongelmaksi, sillä monissa ohjeissa suositellaan käyttämään liotettuja pähkinöitä. Pahimmassa tapauksessa työn tulosta pääsee maistelemaan vasta seuraavana päivänä 🙁 olen vasta aloitteleva raakaleipuri, ja kaipaisinkin hieman neuvoja. Onko pähkinöiden liottaminen välttämätöntä? Miten pitkään tulisi liottaa, ja tarvitseeko pähkinöitä kuivata ennen käyttöä? Kiitos jo etukäteen vinkeistä, tulevat todella tarpeeseen!

  Vastaa
  • tuuliaj
   19.5.2014 at 17:19 (9 vuotta sitten)

   Moikka Elisa,
   Pähkinöitä kannattaa liottaa, sillä niiden koostumus muuttuu liottamisen aikana ja saat pehmeämmän ja kermaisemman tuloksen kakkuusi. Suosittelen vähintään 4 tunnin liotusta. Liotuksessa liukenee myös pois pähkinöiden antiravinteita, joten kakusta tulee näin myös suolistolle hellempi, ja elimistösi saa pähkinöiden ravinteet paremmin käyttöönsä. Liotus saattaa tuntua työläältä, mutta se kannattaa kyllä!

   Ihan spontaanisti kakkua ei näin pääse tekemään, mutta riittää hyvin jos aamulla muistaa laittaa pähkinät likoamaan. Pähkinöitä ei siis tarvitse kuivata, kaadat vaan liotusveden pois, huuhtaiset vielä pähkinät ja ajat tasaiseksi massaksi blenderissä.

   Ihania kakkuhetkiä aloittelevalle raakaleipurille! 🙂

   Vastaa
 14. Matleena
  21.5.2014 at 21:17 (9 vuotta sitten)

  Hei!

  Aion tehdä tätä kakkua ylioppilasjuhliini. Voiko sen tehdä viikkoa etukäteen ja säilyttää pakastimessa edellisen päivän työmäärän vähentämiseksi? Muuttaako pakastaminen esimerkiksi päällisen rakennetta?

  Vastaa
  • tuuliaj
   23.5.2014 at 10:59 (9 vuotta sitten)

   Moi Matleena,
   Itse en ole ikinä kakkua pakkasessa säilyttänyt (se on mennyt heti käyttöön ja hävinnyt nopeasti, heh), mutta voisin kuvitella että kakun rakenne sen kestää.

   Suosittelisin kuitenkin tekemään pienellä määrällä testin ensin, esim. parin päivän säilytys pakkasessa.
   Olen kerran kuljettanut kakun parin tunnin matkan Turkuun, missä laitoin sen ennen tarjoilua pakkaseen n. 15 minuutiksi. Tämä ei vaikuttanut rakenteeseen mitenkään.

   Onnea tuoreelle ylioppilaalle! 🙂

   Vastaa
 15. Satu
  24.5.2014 at 20:40 (9 vuotta sitten)

  Mitä hedelmää/marjaa voisit suositella sitruunan tilalle? Mieheni mielestä kakku oli hyvää, mutta sitruunan olisi kuulemma voinut korvata jollain vähemmän kirpsakammalla. Mitenköhän mansikka toimisi näin kesällä? Ettei rakenne kärsi vaihdosta.

  Vastaa
  • tuuliaj
   8.2.2015 at 20:53 (8 vuotta sitten)

   Hei Satu, jostain syystä näen kommenttisi nyt ensimmäistä kertaa, lähes vuoden kysymyksestäsi! Pahoittelut, että vastaukseni on todella viipynyt!! 🙂 Heti tuli mieleen, että kesällä tämä olisi varmaan ihana mansikka-lime – yhdistelmänä. Mutta olet varmasti jo ehtinyt testata eri vaihtoehtoja kakulle, mutta tiedäthänn, parempi myöhään kuin .. 🙂

   Vastaa
   • Satu
    18.5.2015 at 23:17 (8 vuotta sitten)

    Suosikkiversioni tästä oli raakakaakaojauhetta, piparminttuöljyä pari tippaa ja Marianne-rouhetta. Ainakin mieheni mielestä oli kivampi tuntuma kun rouskui vähän. Mansikka-lime, pitääkin kokeilla kesällä. 🙂

    Vastaa
 16. Laura
  21.8.2014 at 09:37 (9 vuotta sitten)

  Ensimmäinen raakakakkuni jonka olen tehnyt ja tämä on aivan mah-ta-va resepti. Todella hyvää. Kiitos reseptistä.

  Vastaa
  • tuuliaj
   22.8.2014 at 19:59 (9 vuotta sitten)

   Kiitos Laura viestistä, mahtavaa että olet tutustunut raakaleivonnan maailmaan, ja kivaa että teit sen juuri tällä reseptillä. 🙂

   Vastaa
 17. Marjatta
  27.2.2016 at 16:44 (7 vuotta sitten)

  Taas tein tämän. Suosikki! Pieni pala inkivääriä täytteeseen, kivaa potkua. Onnea Tuulia perheenlisäyksestä ja vaikka hyvin :-).

  Vastaa
  • tuuliaj
   27.2.2016 at 17:26 (7 vuotta sitten)

   Ihanaa kuulla, tämä on kyllä yksi omakin suosikkikakkuni! 🙂 Inkivääri kuulostaa ihanalta lisäykseltä, pakko testata! Ja kiitos onnitteluista, hyvää vointia myös sinne <3

   Vastaa

3Pingbacks & Trackbacks on Sitruunajuustokakku (raaka)

 1. […] kuten sitruunajuustokakku, mutta tuplaa pohjan […]

 2. […] Raaka sitruunajuustokakku – huikean suosion saavuttanut raakakakku pääsi monen juustokakkua ikävöivän pöytään, ja […]

 3. […] kertaa en kuitenkaan aloittanut raakaleipuriuraani kirjan ohjeilla vaan päätin kokeilla Wellberries-blogin ohjetta sitruunajuustokakusta. Ainekset kakkuun olivat varsin iisit joten ajattelin, että tästä on helppo aloittaa. […]

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price