Kvinoalaatikko chilillä&suppilovahveroilla

Quinoalaatikko w/ a twist Quinoalaatikko w/ a twist

Kvinoalaatikko on makaronilaatikon ravinteikkaampi kaveri. Mukana laatikossa on kvinoan lisäksi niittyjauhelihaa (olen sivunnut asiaa esim. täällä), chiliä ja suppilovahveroita, päällä vuohenjuustogoudaa raastettuna. Mikäli haluat laatikon kokonaan maidottomana, jätä vuohenjuusto pois ja ripottele tarjoiluvaiheessa ruoan päälle reilusti oluthiivahiutaleita (ruoan jo hieman jäähdyttyä: kuumuus tuhoaa oluthiivan ravintoarvot).

Kvinoalaatikko (4-6 hengelle)
3,5dl quinoaa (liotettuna/huuhdeltuna)
n. 400g jauhelihaa
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 chili
n 2-3dl paistettuja suppilovahveroita
suolaa, pippuria, kurkumaa
5dl mantelimaitoa
2 luomukananmunaa

vuohenjuustogoudaa raastettuna (n. 2dl) / oluthiivahiutaleita

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähintäänkin huuhtele jyvät huolella (poistaa kitkerän makuisen saponiinin, joka näkyy pieninä “saippuamaisina kuplina” huuhtelun aikana). Paista sipulit, jauheliha ja sienet voissa, ja lisää mukaan pilkottu chili. Mausta. Yhdistä kvinoaan ja sekoita huolellisesti, levitä vuokaan. Tee munamaito: sekoita mantelimaito&munat, ja valuta mahdollisimman tasaisesti vuoan päälle. Raasta juustoa kuorrutteeksi, ja paista n. 200 asteessa 30-40minuuttia, kunnes vuoka on kauniin värinen pinnaltaan.

Liottamisessa olen törmännyt kahteen koulukuntaan: osa sanoo huuhtelun riittävän, mutta osa suosittelee yön yli (tai pidempäänkin) liottamista, ja happamaan ainesosan lisäämistä liotusveteen. Liottaminen, jos tähän vaihtoehtoon päädyt, on yksinkertaista: lisää kulhoon haluamasi määrä kvinoaa, peitä reilusti vedellä ja lisää halutessasi mukaan hieman sitruunanmehua tai omenaviinietikkaa. Anna liota yön yli peitettynä, tai pidempäänkin. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman vettä. Liottaminen tekee kvinoasta pehmeää, lyhentää keitinaikaa ja sen sanotaan poistavan tämän pseudoviljan antiravinteita. Tällöin kvinoasta tulee ruuansulatukselle hellempää & elimistö saa sen sisältämät ravinteet helpommin käyttöönsä. Itse suosin liottamista, tai vähintäänkin todella huolellista huuhtomista.

Kvinoassa on paljon ravinteita: se sisältää mm. proteiinia (12g/100g), magnesiumia, vitamiineja, hyviä rasvahappoja ja kuitua. Nämä yhdessä niittylihan ravinteiden kanssa päivittävät perinteisen arkiruuan ihan uudelle tasolle!

xxx

Quinoalaatikko w/ a twist

15 kommenttia Kvinoalaatikko chilillä&suppilovahveroilla

 1. Marionella
  29.3.2014 at 16:14 (9 vuotta sitten)

  Vaikuttaa tosi hyvältä ohjeelta, pakko kokeilla. Mä en oo makaronilaatikkoa syönyt vuosiin, kun ei tuo vehnä oikeen oo hyväks mulle.. vehnäisiin leivonnaisiin valitettavasti toisinaan sorrun. Kvinoaa olen keitellyt lisäkkeeksi ja laitellut salaatin sekaan jne, mutta en olekaan hoksannut, että siitähän voi tehdä laatikkoakin.

  Ilokseni löysin myös kotimaista luomukvinoaa.. Luin joskus jutun, että kun kvinoa on noussut täällä länkkäreissä suosituksi, niin Boliviassa ja siellä jossain Andeilla, missä tuota on iät ja ajat syöty, sen hinta on noussut niin korkeaksi, etteivät paikalliset enään pysty sitä hankkimaan. Ikävä kääntöpuoli. 🙁

  Vastaa
  • tuuliaj
   31.3.2014 at 21:35 (9 vuotta sitten)

   Kiitos, Marionella, toivottavasti tykkäät “upgreidatusta makaronilaatikosta”. 🙂
   Ihmiset ovat tosiaan löytäneet kvinoan, ja sen valitettava kääntöpuoli on tosiaan tuo hintojen nousu, mistä mainitsit. Onneksi meillä kuitenkin on kotimainen vaihtoehto, ja toivottavasti tulevaisuudessa niitä enemmänkin! 🙂

   Vastaa
 2. Sini
  30.3.2014 at 13:37 (9 vuotta sitten)

  Kuulostaa tosi hyvältä ohjeelta!Makaroonilaatikko on niin plääh, mutta tää on toiselta planeetalta!

  Vastaa
  • tuuliaj
   31.3.2014 at 21:28 (9 vuotta sitten)

   Kiitos Sini, toivottavasti tykkäät Q-laatikosta jos sitä päädyt testaamaan! 🙂

   Vastaa
 3. RiikkaB
  30.3.2014 at 22:14 (9 vuotta sitten)

  Sun reseptit on kyllä älyttömän hyviä! Tehtiin tätä karitsan jauhelihasta ja quinoa oli sitä kotimaista. Ainoo mun mielestä huono juttu siinä kotimaisessa quinoassa on, että se on ihan älyttömän puuroutuvaa. Eli tässäkin aiheutti vähän mössöisen efektin. Mutta erittäin maistuvaa oli ja punaviinikin hups aukesi sunnuntai-iltana koska sulla oli se tossa kuvassa niin kutsuvasti 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   31.3.2014 at 21:23 (9 vuotta sitten)

   Oi, nam, karitsan jauheliha kuulostaa ihanalta, sopi varmasti ihan täydellisesti tähän ruokaan! Ja kiitos Riikka itsellesi että luet blogia & testailet reseptejä! 🙂

   Vastaa
 4. Tuulia
  1.4.2014 at 09:40 (9 vuotta sitten)

  OI kuulostaapa mahtavalta! Tästä vois tehdä hyvän vegeversionkin..Ihanaa viikkoa sinulle Tuulia!

  Vastaa
  • tuuliaj
   1.4.2014 at 19:23 (9 vuotta sitten)

   Kiitos, Tuulia! Jos päädyt tekemään vegeversion niin kerrothan sitten miten 🙂 Ihanaa viikkoa myös sinne!

   Vastaa
 5. Päivi
  14.4.2014 at 12:30 (9 vuotta sitten)

  Todella hyvä resepti! Mies pyöräytti vegaaniversion kantarelleilla ja kikherneillä, ilman chiliä. Tosi hyvää tuli!

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.4.2014 at 16:31 (9 vuotta sitten)

   Kiitos Päivi, kivaa että tykkäsitte! 🙂 Vegaaniversio kuulostaa superhyvältä – millä korvasitte kananmunan “munamaidossa”?

   Vastaa
   • Päivi
    27.4.2014 at 21:12 (9 vuotta sitten)

    Kookosmaito-hiivajauhoseoksella. 4 dl kookosmaitoa, 1,5 dl hiivajauhoa. Lapsi söi ekana sienet, maistui toki muutenkin pikku sihtisuulle 😀

    Vastaa
 6. RiikkaB
  16.5.2014 at 21:40 (9 vuotta sitten)

  Pakko oli vielä tulla kertomaan, että tämä oli miehen toivelistalla, kun sai toivoa mitä tahansa ruokaa nyt sunnuntaina synttärien kunniaksi. Karitsasta ajattelin siis taas pyöräyttää, ei muu auta! Kiitos vielä parhaasta reseptistä 🙂

  Vastaa
  • tuuliaj
   19.5.2014 at 17:20 (9 vuotta sitten)

   Moikka Riikka,
   Mahtavaa kuulla! Kiitos että tulit kertomaan! 🙂
   <3

   Vastaa
 7. elina
  11.2.2015 at 19:52 (8 vuotta sitten)

  Onpa ihana ohje! Pitää kokeilla kelpaisiko meillä lapsillekin tämä, tavallisesti quinoaruuat jää lautasille. Onkohan quinoa välttämätöntä keittää ennen uuniin laittamista vai voisikohan pelkkä huuhtelu ehkä riittää?

  Vastaa
  • tuuliaj
   11.2.2015 at 20:39 (8 vuotta sitten)

   Kiitos, kiva että pidit ohjeesta! Jos quinoaa ei keitä, pitää vettä lisätä uunivuokaan mukaan, ja valmistusaika on tietenkin pidempi. En tietenkään voi luvata että onnistuu, mutta on varmasti mahdollista samoin kuin makaronilaatikon kanssa – eikö jotkut laita makaronit kuivina sekaan, ja toiset keittävät? 🙂 Itse ehkä kuitenkin esim. liottaisin quinoaa esim. yön yli, ja sitten lisäisin vain hieman enemmän vettä vuokaan, ja näin lyhentäisin valmistusaikaa.. Toivottavasti tämä olisi sellainen quinoaruoka josta teillä lapsetkin pitäisivät!

   Vastaa

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price