Kuten ehkä otsikosta huomaa, tämän postauksen pääosaa esittää puolukkasurvos. Sitä tarjoillaan pinaattilettujen kanssa, mutta letut saavat tyytyä sivuosaan – niin tyytyväinen olen puolukkasurvoksen makuun. Survos korvaa sokerihillot, ja koska puolukat käytetään raakana (eikä keitettyinä, kuten hilloissa) saat myös kaikki puolukan ihanat ravinteet käyttöösi. Survos ei ole liian makeaa (tai no, riippuu toki sinusta), joten sitä voi lusikoida letuille reippaasti. Näin voit kasvattaa puolukoiden määrää annoksessa, ja tätä kautta lisätä pinaattilettuannoksen terveysvaikutuksia samaan tahtiin! Puolukasta saat paljon kuitua, antioksidantteja kuten E-vitamiinia, magnaania, sekä polyfenoleita, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan jatkuvasti. Puolukan sanotaan estävän myös bakteeriperäisiä tulehduksia, tasapainoittavan verensokeria ja muita veriarvoja, joten tätä ihanaa marjaa (samoin kuin muitakin marjoja, tosin) kannattaa sisällyttää ruokavalioon mahdollisimman paljon.
Puolukkasurvos syntyy kahdesta aineesta: puolukoista ja banaanista. Voit käyttää puolukat jäätyneinä, jolloin saat hieman kohmeisemman tuloksen, tai sulatettuina, jolloin kyse on enemmän survoksesta. Kumpikin toimii erinomaisesti!
(Vinkki: laita jäisten puolukoiden mukaan enemmän banaania, esim. 2 kpl., niin saat survoksen sijaan makean kirpeää puolukkasorbettia – kätevää, eikö? Kannattaa tsekata myös mansikkasorbetin ohje, jos tykkäät sorbeteista).
Puolukkasurvos:
200g puolukoita
0,5-1 banaani
Tee marjoista ja banaanista sauvasekoittimella survosta. Näin. Nyt “hillo” letuillesi on valmis!
Pinaattiletut:
(3-4 hengelle)
4 luomumunaa
2,5 dl mantelijauhoa
3 rkl psylliumia
4dl mantelimaitoa
150g sulatettua pinaattia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
voita/kookosöljyä paistamiseen
Valmista taikina: sekoita munat & mantelimaito, lisää mukaan jauhot, psyllium, öljy ja pinaatti. Mausta. Anna turvota hetken. Paista runsaassa öljyssä/voissa.
Mikäli olet kiireinen (tai et vaan jaksa paistaa lettuja), saatat olla kiinnostunut seuraavasta vaihtoehdosta: pinaattipaistos uunissa. Päädyin tähän ratkaisuun kehitellessäni reseptiikkaa asiakkaalleni, kenen tapauksessa monet raaka-aineet sekä valmistustavat ovat yliherkkyyksien takia kiellettyjen listalla. Resepti on siis hänelle kehitelty, mutta lopputulos oli hyvä sekä niin vaivaton, että päätin jakaa tämän myös teidän kanssanne!
Pinaattipaistos uunissa:
Tee kuten pinaattiletut, mutta paistamisen sijaan öljyä uunivuoka, ja kaada taikina siihen. Laita mukaan hieman enemmän suolaa, kuin paistettaviin versioihin. Kypsennä 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, tai kunnes paistos kun kunnolla hyytynyt (myös keskeltä). Paistoaika riippuu paljon paistoksen paksuudesta.
*edit: paistoksesta tulee parempi, kun vuoka on mahdollisimman iso, ja paistos ohut. Jopa pieni uunipelti voisi toimia hyvin!
Paistoksen maku on toki hieman erilainen kuin pannulla valmistettavissa letuissa, mutta oikein hyvä myös näin. Ja valmistustapa on kyllä superkätevä, must say!
xxx
Postauksen psyllium on saatu yhteistyössä Cocovin kanssa, mantelijauho Risentan.
RiikkaB
4.6.2014 at 10:22 (9 vuotta sitten)Tein eilen lettuja puolikkaan satsin (paitsi pinaattia hurahti mukaan 300g) ja syötiin miehen kanssa iltapalaksi heti puokkiin kaikki 10 lettua. Oho! Eli hyviä.
tuuliaj
10.6.2014 at 15:13 (9 vuotta sitten)Kiva kuulla, Riikka, että tykkäsitte letuista 🙂
Psyllium-neitsyt
4.6.2014 at 15:37 (9 vuotta sitten)Erinomainen resepti joka saa toisen mahdollisuuden erityisesti nyt, kun huomasin reseptiä uudestaan (silmälasit päässä) lukiessani, että siinä lukeekin 3 rkl, ei 8 rkl 😀
Eli toisesta satsista täytyy tulla vieläkin parempaa kuin ekasta :))) Tosin laitan pinaattia enemmän (ja sitä psylliumia vähemmän).
tuuliaj
10.6.2014 at 15:13 (9 vuotta sitten)Haha, teitkin sitten aika kuitupitoisia lettuja. 🙂 Toivottavasti tykkäsit letuista myös alkuperäisellä reseptillä! 🙂
Susanna
13.6.2014 at 09:16 (9 vuotta sitten)Hei,
kokeilin eilen tuota pinaattipaistos -versiota. Paistoksesta tuli paksu, koska uunivuoka olisi pitänyt olla laakeampi. Näin ollen paistoaika venyi 3 kertaa ohjeessa mainittuun aikaan. Mutta varsinainen ongelma ei ollut tuo paistoaika, vaan paistoksen koostumus sekä maku… Paistos ei nimittäin maistunut juuri millekään, vaikka lisäsin taikinaan 1 tl jodioitua ruokasuolaa sekä noin 1/2 tl rouhittua mustapippuria. Pitkästä paistoajasta huolimatta paistos vaikutti olevan keskeltä raakaa ja hiukan rakeista… Miten saisin tähän lisää makua sekä oikeanlaisen koostumuksen? Voiko sillä olla merkitystä, että taikinan tekoa aloittaessani osa raaka-aineista (kananmunat, maito) olivat jääkaappikylmiä?
Maitona käytin Alpron maukeuttamatonta mantelimaitoa. Itselleni psyllium ja mantelijauhe ovat uusia tuttavuuksia ruoanlaitossa.
tuuliaj
15.6.2014 at 12:43 (9 vuotta sitten)Hei Susanna, harmi kuulla että paistoksesi ei onnistunut, ja kiitos kommenteista! Veikkaisin että ongelma on enemmänkin ollut paistoksen paksuudessa, lisään reseptiin että vuuan pitää olla laakea. Ehkäpä jopa pieni pelti voisi toimia hyvin! Kuten kuvasta näkyy, tein itse paistoksen aika ohueksi, ja lisäsin mukaan vapaalla kädellä lisää suolaa, 1tl:n olisi kyllä pitänyt riittää. Voisit myös kokeilla voidella (öljyn sijaan) vuuan ihan voilla, mistä tulisi lisää makua mukaan?
Kirsikka
30.9.2014 at 20:47 (8 vuotta sitten)Superhyvää! Tää puolukkasurvos on kyllä hitti! Jäin heti koukkuun! 🙂
tuuliaj
1.10.2014 at 13:30 (8 vuotta sitten)Kiva että tykkäsit! Itsekin tykkään survoksesta superpaljon! 🙂
Sanna
17.1.2015 at 14:24 (8 vuotta sitten)Kiitos resepteistä! Kokeilin juuri molempia ja käytin ensimmäistä kertaa psylliumia. Heitin sen vaan sekaan ja se jäi taikinaan kökköiseksi eli ei sekoittunut tasasesti. Ei se varsinaisesti lopputuloksessa maistu ainakaan, mutta jäin vain miettimään, että olisiko se pitänyt lisätä eri tekniikalla? Ja vaikuttiko tämä koostumuksee?
Mutta joka tapauksessa ihanat letut ja survos! 🙂
tuuliaj
17.1.2015 at 15:40 (8 vuotta sitten)Hei Sanna,
Hyvä että letuista tuli ihania joka tapauksessa! Millaistahan psylliumia käytit..? Itse olen käyttänyt esim. Cocovin, Risentan tai Urtekramin, ja kyse on karkeammasta jauheesta (pohdin että käytitköhän semmoista pienissä purkeissa saatavaa psylliumia, joka on tosi hienoa koostumukseltaan?). Itselläni ei ole ollut psylliumin sekoittumisessa nimittäin ongelmia, ihan samalla tavalla olen lisännyt tuotteen taikinaan kuin sinäkin. 🙂
Sanna
18.1.2015 at 10:19 (8 vuotta sitten)Hei, kiitos vastauksesta! Joo, käytin sellaista pienessä purkissa olevaa hienojakoista psylliumia (en tiennyt, että on erilaisia). Sen kanssa täytyy ilmeisesti olla vähän varovaisempi…
Tiina
15.4.2015 at 19:05 (8 vuotta sitten)Aivan mahtava resepti, tykkäsin. Olisi tehny mieli syödä kerralla koko kasa lettuja! 😀 Laitoin hieman vähemmän psylliumia kuin reseptissä. Voisikohan sen psylliumin muuten korvata jollain tai onko “pakollinen”?
tuuliaj
16.4.2015 at 17:10 (8 vuotta sitten)Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit reseptistä! Ja tiedän tunteen, välillä näitä onkin aikamoinen kasa kerralla mennyt, heh! Psyllium on reseptissä tuomassa taikinaan sitkoa, eli sen voi jättää pois mutta letut saattavat murentua hieman helmpommin.