Canada Goose outlet https://www.gasinc.nl Canada Goose jas canada goose outlet Canada Goose outlet

Kauneuskarkkeja!

KauneuskarkitMakuni on muuttunut vuosien varrella paljonkin, mutta yksi ruoka on pysynyt suosikeissani lapsuudesta saakka: hyytelöt. Hyytelön rakenne on ihana, lohkeileva, ja joitakin vuosia sitten, kun hyytelöitä ilmestyi kaupan hyllylle, olin hyvinkin innoissani asiasta. Samoihin aikoihin tapasin poikaystäväni, joka jatkoi suhdettamme siitä huolimatta että tarjoilin hänelle hyytelöä aamupalaksi, ja ansaitsin ystäväpiirissäni lempinimen hullu hyytelönainen. No, kaupan hyllyn hyytelö oli tietenkin lähinnä mehua ja sokeria, ehkä väriaineitakin, eikä ole enää hetkeen kuulunut ruokavaliooni.

Mutta, mutta! Kollageeni sen sijaan on osa ruokavaliotani sen huippuominaisuuksien takia. Suomessa myytävä kollageeni, esimerkiksi Puhdas+ Beauty kollageeni, on hydrolysoitua kollageenia, joka ei, meidän hyytelöhullujen harmiksi, enää hyydy vaikka mitä tekisi. Tässä muodossaan kollageenin sanotaan kuitenkin imeytyvän paremmin, joten ymmärrän pointin, vaikka tämä hyytymisen hieno ominaisuus menetettiinkin matkalla.

Tilasin kuitenkin hetki sitten iherbistä gelatiinia (=liivatetta, joksi kollageeni hajoaa), joten hyytelöiden (ja näiden kauneuskarkkien!) tekeminen onnistuu sillä ongelmitta. Käytin Great Lakes gelatiinia, merkkiä mitä pidetään yhtenä parhaana vaihtoehtona – se esimerkiksi tehdään ruoholla ruokituista eläimistä, ja käy läpi tarkan laaduntarkkailun valmistusprosessissaan. En kuitenkaan malttanut olla lisäämättä mukaan myös hieman Puhdas+ tuotetta, joten näissä kauneuskarkeissa yhdistyy kaksi eri kollageeninlähdettä: nauta & kala.

Kollageeni on proteiini, mikä on vastuussa sekä ihomme että niveltemme hyvinvoinnista. Luonnollinen kollageenintuotanto laskee jo noin 25 ikävuoden paikkeilla, minkä moni huomaakin ihossaan ja nivelissään, iän karttuessa. Kollageenin sanotaan ihon ja nivelten hyvinvoinnin lisäksi myös tukevan suoliston terveyttä ja ruuansulatusta. Mikäli kärsit unettomuudesta tai olet levoton nukkuja, voi kollageeni tuoda helpotusta tilanteeseen: kollageenissa on glysiini-nimistä aminohappoa, jolla selittyy osa sen terveysvaikutuksista – glysiini mm. parantaa unen laatua.

Aikaisemmin ihmisten ruokavalioon on itse asiassa kuulunut luonnostaan kollageenia, kun eläimistä on käytetty kaikki osat ja luista on keitetty liemiä. Hyvän liemen tunnistaakin siitä, että se hyytyy jääkaapissa. Itse söisin liemiä mielelläni vaikka päivittäin, mutta samoja terveysvaikutuksia saa näistä karkeistakin, joita hyytelöiden lisäksi valmistan. Tykkään myös näiden rakenteesta: se on tiiviimpää kuin hyytelö, mutta muistuttaa sitä kuitenkin.

Kauneuskarkit
2 kypsää mangoa
n. 1 dl vettä
0,5dl tyrnejä (makusi mukaan, voit laittaa enemmänkin – maistele!)
2 dl kookosmaitoa
3 rkl Great Lakes gelatiinia (voit käyttää myös muuta liivatejauhetta, 
mutta koita varmistua sen laadusta)
3 rkl Puhdas+ kollageenijauhetta

Valmista ensin kookoskerros: sekoita n. 1rkl gelatiinijauhetta kylmään kookosmaitoon kattilassa, vatkaten, jottei rakenne jää rakeiseksi.  Laita kattila hellalle, ja anna kiehahtaa hetki. Kaada seos astiaan, itse käytin pientä, n. 10x20cm lasivuokaa. Siirrä jääkaappiin.
Valmista hedelmäkerros: kuori ja pilko mangot, ja tee niistä sosetta blenderissä. Lisää mukaan tyrnit, ja anna pöyriä kunnes tyrnien siemenet ovat hienontuneet. Kaada seos kattilaan, lisää mukaan vesi, sekä kollageenijauhe, sekoita hyvin. Lisää lopuksi mukaan 2rkl gelatiinijauhetta, vatkaten. Kiehauta hetken ajan.
Ota vuoka jääkaapista, ja varovasti lusikoi toinen kerros kookoskerroksen päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään (muutamia tunteja/yön yli, kunnes on kokonaan hyytynyt). Kun seos on hyytynyt kovaksi, on siitä helppo leikata haluamasi kokoisia paloja. 

Hyvää tekeviä herkutteluhetkiä!
xxx

Kauneuskarkit

Postauksen kollageeni-tyrnijauhe on saatu testiin valmistajalta. 

2 kommenttia Kauneuskarkkeja!

 1. Kati
  21.10.2014 at 19:49 (6 vuotta sitten)

  Moikka!
  Onko muita niksejä, kuinka käyttää tuota kollageenijauhetta?

  Vastaa
  • tuuliaj
   21.10.2014 at 20:32 (6 vuotta sitten)

   Moikka Kati,
   Kollgaeenijauhetta voi käyttää esim. smoothiessa, missä yleensä sitä käytänkin. Sitä voisi sekoittaa myös tuorepuuroon tuomaan hieman tyrnin makua, tai vaikka chiavanukkaaseen/puuroon. Ihan mihin vain, oikeastaan, mehunkin tai jugurtin sekaan, jos ne kuuluvat ruokavalioosi. 🙂

   Vastaa

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199