Oman elämän ruokakorin hinnanalennus (=fiksumpaa syömistä!)

Marko-Oikarinen-Photographer-food-factoryMarko-Oikarinen-Photographer-food-factoryMarko-Oikarinen-Photographer-food-factory

Kuvittele meneväsi ruokakauppaan, pakkaa ajatuksissasi iso matkalaukku täyteen ruokaa (pääasiassa kasviksia, hedelmiä ja leipää). Tunne sen paino kantaessasi sitä kotiisi – laukku on täynnä ja todella painava. Kun olet saanut laukun raahattua sisään, käänny kannoillasi ja raahaa laukku takaisin ulos. Tyhjennä sen sisältö roskakoriin.

Eihän kuulosta kovin järkevältä?

Niin me suomalaiset kuitenkin teemme – keskiverto suomalainen perhe heittää täysin syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa n. 23 kg:n verran. Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala tai hedelmä päätyy roskakoriin. Yhden hengen talouksissa ruokahävikki vie vuodessa noin 100 euroa, pariskunnilla noin 150 euroa ja lapsiperheissä 280 euroa. Mieleståni rahanmeno ei ole edes se pahin puoli asiassa, mutta kuvitelkaapa sitä ruoan (ja työn) määrää, joka turhaan seikkailee ruokaketjussamme vuosittain! Raaka-aineet viljellään, kasvatetaan, pakataan, kuljetetaan, mahdollisesti jatkokäsitellään, kuljetetaan uudelleen, myydään ja sisäänostetaan, hyllytetään, ostetaan ja kannetaan kotiin, säilytetään jääkaapissa ja lopulta kannetaan takaisin ulos – jätteenkäsittelyn kuljetettavaksi.

Mielestäni usein täyttyvä biojäteastia on hyvä merkki, mutta vain jos se täyttyy kasvisten ja hedelmien kuorista ja muista syötäväksi kelpaamaattomista osista. Ruokahävikin määrä nousi keskusteluihin S-ryhmän ilmoitettua hinnanalennuksistaan mitä Sari Helin osuvasti kommentoikin blogissaan: kallein ruokakori on kuitenkin se roskiin heitetty. Tarkastelemalla omaa kulutuskäyttäytymistään, voi jokainen järjestää oman elämänsä ruokakorin hinnanalennuksen, ihan milloin tahansa! Ja mikä tärkeintä: tilastojen mukaan tämä hinnanalennus osuisi myös kasviksiin ja hedelmiin (toisin kuin tässä S-ryhmän juuri lanseeratussa hinnanalennuksessa).

Mutta miten ruokahävikkiä sitten voisi pienentää? Ihan olemattomaksi sitä ei ehkä saa, mutta askelia hävikin pienentämiseksi kannattaa kyllä ottaa. Wellberries ateriasuunnitelmien kautta olen suunnitellut paljon monipuolisia ruokaviikkoja, ja voin vakuuttaa että oman elämän ruokakorin hinnanalennus on täysin mahdollista ottaa käyttöön heti – vaikka jo ensi viikolle.

Tärkeintä on suunnittelu, mistä kaikki lähtee liikkeelle. Pyri käymään kaupassa mahdollisimman harvoin – joka kerta kaupassa käydessäsi olet altis heräteostoksille, jotka saatat lopulta kantaa roskakoriin säilytettyäsi niitä hetken verran jääkaapissasi. Mieti vaikka jo sunnuntaina mitä teillä syödään tulevalla viikolla ja osta tarvittavat ainekset valmiiksi jääkaappiin. Näin arkena vastuullesi jää ainoastaan ruuan valmistus, oman herkullisen suunnitelmasi mukaan. Valmista ruokasi itse, vältä eineksiä ja puolivalmisteita. Saat terveellistä, ravintorikasta ruokaa ja voit tehdä suunnitelman edullisten, sesongin raaka-aineiden ympärille. Mieti mikä raaka-aine on edullista ja parhaimmillaan (juuri nyt esimerkiksi juurekset sekä kaalit). Ota perheesi mukaan ruuanlaittoon ja tuoreiden raaka-aineiden pilkkomiseen: parhaimmillaan ruuan valmistuson perheen yhteinen, mukava ja yhdistävä harrastus, mihin lapset saavat osallistua.

Oman elämän ruokakorin hinnanalennus:
* Suunnittele – tämä on tärkeintä. Mieti etukäteen mitä syötte minäkin päivänä.
* Käy kaupassa kerran viikossa, jos mahdollista (osta pitkillä päivämäärillä, kastele yrttejä, käytä loppuviikosta enemmän juureksia ja muita paremmin säilyviä ainesosia).
* Suosi sesonkikasviksia, suunnittele reseptit näiden ympärille. Juuri nyt on ihanaa käyttää juureksia sekä kaaleja.
* Pyri huomioimaan suunnitelmissasi jatkuvuus – jos esimerkiksi tiistain resepti kaipaa persijaa, käytä sitä myös keskiviikon tai torstain ruuassa, jos keskiviikon ateria kaipaa purjoa, käytä loput purjosta seuraavien päivien resepteissä. Mieti mitä resepteissä on, ja koita saada ne  “kommunikoimaan”, täydentämään toisiaan raaka-aineiden suhteen.
* Käytä mielikuvitustasi, piilottele ja jatka: tee salaatti edellisen päivän salaatin päälle, piilota ylijäänyt jauhelihakastike esimerkiksi pizzatäytteen sekaan, ylijäänyt lohi salaatin sekaan, kvinoa seuraavan päivän keittoon, jne.

Näillä yksinkertaisilla neuvoilla voit aloittaa oman elämäsi hinnanalennuksen, vaikka heti! Suunnittelemalla vältyt myös tuskaisilta kauppareissuilta, kun hyllyjen välissä ei tarvitse tehdä päätöksiä ruokailun suhteen – kunhan nappaat ostoslistan ainekset mukaasi!

Mikäli ateriasuunnittelu tuntuu haasteelliselta, auttavat Wellberries-ateriasuunnitelmat sinut alkuun. Suunnitelmissa pyritään kattamaan juuri edellä mainitut seikat ja lopulta säästämään rahaa, aikaa sekä vähentämään ruokahävikkiä. Tämän kaiken lisäksi saat ravitsevaa, gluteenitonta ja halutessa maidotonta ruokaa sekä monipuolisia helppoja reseptejä, jotka on hauska toteuttaa yhdessä koko perheen voimin. Reseptit ja kauppalistat jäävät käyttöösi, ja suunnitelman avulla koet ateriasuunnittelun hyödyt käytännössä!

Wellberries-ateriasuunnitelmissa on keskiössä myös monipuolisuus: joka viikolta löydät valtavasti kasviksia sekä kasvis-, kala-, liha-, ja kanaruokapäiviä. Osa resepteistä on perinteisempiä, osa yllättävämpiä, sopivasti sekoitettuna! Mieti mikä sopii juuri teidän perheellenne, ja tee oma suunnitelmasi sen mukaan.

Näillä vinkeillä uskallan luvata, että oman elämäsi ruokakorin hinnanalennus on juuri alkanut! Mutta entäs te, siellä ruudun toisella puolella: Miten te helpotatte arkenne sujumista tai vähennätte ruokahävikin syntymistä? Jäikö listalta jotain olennaista mainitsematta? Olisi mahtavaa kuulla myös teidän vinkkinne helpompaan ja mahdollisimman vähähävikkiseen arkeen!

xxx

Ps. Postauksen kuvat eivät muuten tällä kertaa ole itse ottamiani: sain Markolta luvan käyttää muutamaa hänen kuvistaan. Kuvissa tulee ihanasti esille raaka-aineiden kauneus ja herkullisuus kaikessa yksinkertaisuudessaan – kun raaka-aineet ovat näin kauniita, ei kuviin mitään muuta tarvitakaan!

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price