Tofu ‘n (palsternakka)chips, kahdella kastikkeella

Tofu n chips / WellberriesTofu n chips / Wellberries

Kuten olette saattaneet huomata, Wellberries-blogissa liikutaan yleensä muiden proteiininlähteiden kuin tofun ympärillä. Vaikka käytänkin kotona laadukasta niittylihaa, huomaan kuitenkin aika usein ajattelevani lihansyönnin eettistä puolta, ilmastovaikutusten lisäksi. Tofun käyttö arjessa on kuitenkin mietityttänyt soijan herättäessä suuria tunteita sekä puolesta että vastaan. Olen itsekin vältellyt soijatuotteita sekä niiden mahdollisten laatuongelmien (GMO) että antiravinteiden takia, mutta ajoittain harmitellut asiaa –  onhan tofu hyvä vaihtoehto proteiinille ja oiva tuote meille ketkä ajoittain tunnemme piston sydämessämme eläimiä syödessämme.

Kuten sanottu, mielipiteitä on paljon sekä puolesta että vastaan ja ne ihan äärilaidat varmasti kannattaa jättää omaan arvoonsa. Soijan on mm. epäilty vaikuttavan kilpirauhasen toimintaan ja sen sisältämien kasviestrogeenien tuovan ongelmia elimistöön, mutta tutkimusten valossa ongelmia näytetään liiotellun (kuten myös hyötyjä). Aasiassa tofun käytöllä on kuitenkin pitkät perinteet, enkä ole ymmärtänyt että se olisi suuria terveyshaasteista paikallisille tuonut, päinvastoin. Tofun ja muiden soijatuotteiden vaikutusta tähän on kuitenkin hankala arvioida, onhan ruokavalio ja sen vaikutukset aina seurausta kokonaisuudesta.

Kuitenkin, Jalotofun haaste tuli juuri oikeaan aikaan ja päätin kehitellä englantilaisesta klasikkoannoksesta vegaaniversion – näin syntyi tofu ‘n chips, maukas vaihtoehto fish&chipseille, missä ranskalaiset syntyvät maukkaasta palsternakasta. Itse en edelleenkään käytä soijatuotteita päivittäin, mutta en näe haittaa sisällyttää tofua ruokavalioon, esimerkiksi lihansyönnin määrää vähennettäessä. Tämä tulee tietenkin tehdä omaa oloaan kuunnellen – jos esimerkiksi kilpirauhas- tai suolistoongelmat vaivaavat, testailisin soijatuotteiden vaikutusta omaan oloon varovaisesti. Soija on myös allergeeni ja voi senkin takia aiheuttaa osalle vatsaongelmia. Samaan hengenvetoon voin kuitenkin todeta että tofu on hyvä vastine lihalle, helppo tie lihankulutuksen vähentämiseen (=ympäristöteko) ja tofun valmistusprosessin aikana soijan sisältävät antiravinteet saavat kyytiä. Tofua on helppo valmistaa ja se sisältää paljon ravinteita (kuten folaattia, K-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia). Ja tämän lisäksi: Tofu ‘n Chips on supermaukas annos!

**************************
Tofu ‘n Chips
Paistettu tofu:
1 pkt Jalotofun kylmäsavu-tofua
suolaa
mustapippuria
1 tl kurkumaa
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
n. 0,5 dl mantelijauhoa

Palsternakkaranskalaiset:
2-3 isohkoa palsternakkaa
neitsytkookosöljyä
suolaa, pippuria, kurkumaa

Tomaattidippi:
1 tomaatti
3 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 pieni chili
ripas suolaa

Avokadodippi:
1/2 avokado
0,5 dl kookoskermaa
n. 1/2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa

Aseta uuni lämpiämään kohti 225 astetta. Kuori palsternakat, ja viipaloi ne ohuiksi tikuiksi. Aseta uunipellille, mausta suolalla, pippurilla sekä kurkumalla. Sulata kookosöjyä purkissa juoksevan veden alla ja valuta öljyä bataattitikkujen päälle reilusti, sekoita. Paista n. 30 minuutin ajan, tai kunnes ranskalaiset ovat saaneet kunnolla väriä. Valmista kastikkeet: lisää ainesosat blenderiin, ja tee tasaista. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Lisää jauhot sekä mausteet (mantelijauho, suola, pippuri, kurkuma, jauhettu juustokumina) erilliseen laakeaan kulhoon. Viipaloi tofu haluamasi kokoisiksi palasiksi (varo kuitenkin leikkaamasta liian ohuita) ja kierittele painellen (“leivitä”) palasia jauhoseoksessa hellävaraisesti. Tofu on kosteaa, joten manteli/mausteseos tarttuu siihen helposti. Kun palsternakkaranskalaiset ovat lähes valmiita, paahda tofupalat kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta niin, että tofupalat lämpenevät sekä saavat väriä pintaansa.

Tofu n chips / WellberriesTofu n chips / Wellberries

Yhteistyössä Jalotofun ja Asennemedian kanssa..

5 kommenttia Tofu ‘n (palsternakka)chips, kahdella kastikkeella

 1. Suvi
  5.2.2015 at 23:48 (8 vuotta sitten)

  Hei! Onko tuo Jalotofun kylmäsavutofu oikeasti gluteenitonta? Ainesosaluettelossa mainitaan muistaakseni vehnä.

  Vastaa
  • tuuliaj
   6.2.2015 at 08:55 (8 vuotta sitten)

   Moikka Suvi, hyvä kysymys, mitä en ymmärtänytkään avata itse tekstissä! Kiitos siis siitä! Göran alla ehtikin vastaamaan kysymykseesi kattavasti. Itse olen aina voinut käyttää soijakastikkeita ilman ongelmia, ja luottanut juuri tähän valmistusprosessin aikana tapahtuvaan pilkkoutumiseen.

   Vastaa
 2. Göran Enbom
  6.2.2015 at 08:33 (8 vuotta sitten)

  Tämä on vuonna 2014 ylivoimaisesti useimmin kysytty kysymys. Käytämme osassa tuotteitamme mausteeksi perinteistä, yli vuoden käymisprosessilla kypsennettyä soijakastiketta ja tämän soijakastikkeen yhtenä ainesosana on vehnä. Emme siis lisää vehnää sellaisenaan tuotteisiin. Pitkän käymisprosessin ansiosta vehnän gluteeni on käytännössä pilkkoutunut kokonaan.
  Tässä linkki Suomen keliakialiiton lausuntoon asiassa:

  http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca/mitka_tuotteet_soveltuvat_keliaakikolle/soijakastikkeita_voi_kayttaa/

  Kyseisissä tuotteissamme on mausteena noin 10 % perinteistä luomu soijakastiketta, joten alun perinkin hyvin pieni määrä vehnää, on lopputuotteessa käytännössä häviävän pieni.

  Vastaa
  • tuuliaj
   6.2.2015 at 08:48 (8 vuotta sitten)

   Kiitos kattavasta vastauksesta, mitäpä tähän enää lisäämaan. 🙂

   Vastaa
 3. Suvi
  6.2.2015 at 20:27 (8 vuotta sitten)

  Ok! Kiitos molemmille kommenteista! Olen vältellyt kyseistä tuotetta tuon vehnän takia. Tämä oli siis oikein vapauttava tieto! 🙂

  Vastaa

Jätä vastaus

GetUrNet.com is for sale | HugeDomains Skip to main content
GetUrNet.com Buy now:$2,695 ▸ Buy now or ▸ Start payment plan Only $112.29/mo. for 24 months See details
 • 30-day money back guarantee
 • Take immediate ownership
 • Safe and secure shopping

GetUrNet.com

This domain is for sale: $2,695

Buy now for $2,695 or pay $112.29 per month for 24 months

▸ Buy now
or

This domain is for sale: $2,695

▸ Buy now or ▸ Start payment plan Only $112.29/mo. for 24 month See details
Questions? Talk to a domain expert: 1‑303‑893‑0552
 • Enjoy zero percent financing
 • Quick delivery of the domain
 • Safe and secure shopping

Since 2005, we've helped thousands of people get the perfect domain name

T
S
D
L
M
See more testimonials

Our promise to you

30-day money back guarantee

HugeDomains provides a 100% satisfaction guarantee on every domain name that we sell through our website. If you buy a domain and are unhappy with it, we will accept the return within 30 days and issue a full refund – no questions asked.

Quick delivery of the domain

In most cases access to the domain will be available within one to two hours of purchase, however access to domains purchased after business hours will be available within the next business day.

Safe and secure shopping

Your online safety and security is our top priority. We understand the importance of protecting your personal information.


We protect your information through SSL encryption technology, providing the safest, most secure shopping experience possible. Additionally, you may checkout with PayPal or Escrow.com.

Yes, you can transfer your domain to any registrar or hosting company once you have purchased it. Since domain transfers are a manual process, it can take up to 5 days to transfer the domain.

 

Domains purchased with payment plans are not eligible to transfer until all payments have been made. Please remember that our 30-day money back guarantee is void once a domain has been transferred.

 

For transfer instructions to GoDaddy, please click here.

Once you purchase the domain we will push it into an account for you at our registrar, NameBright.com, we will then send you an email with your NameBright username and password. In most cases access to the domain will be available within one to two hours of purchase, however access to domains purchased after business hours will be available within the next business day.

Nothing else is included with the purchase of the domain name. Our registrar NameBright.com does offer email packages for a yearly fee, however you will need to find hosting and web design services on your own.

Yes we offer payment plans for up to 12 months. See details.

If you wish the domain ownership information to be private, add WhoIs Privacy Protection to your domain. This hides your personal information from the general public.

 

To add privacy protection to your domain, do so within your registrar account. NameBright offers WhoIs Privacy Protection for free for the first year, and then for a small fee for subsequent years.

 

Whois information is not updated immediately. It typically takes several hours for Whois data to update, and different registrars are faster than others. Usually your Whois information will be fully updated within two days.

Your Web address means everything – watch our video see why

Your Web address means everything
watch our video see why

Other domains you might like

Quick stats

Domain length
8 characters
Keywords
Base domain
GetUrNet
TLD extension
.com
GetUrNet.com ▸ Buy now ▸ Start Payment Plan