Canada Goose outlet https://www.gasinc.nl Canada Goose jas canada goose outlet Canada Goose outlet

Tofu ‘n (palsternakka)chips, kahdella kastikkeella

Tofu n chips / WellberriesTofu n chips / Wellberries

Kuten olette saattaneet huomata, Wellberries-blogissa liikutaan yleensä muiden proteiininlähteiden kuin tofun ympärillä. Vaikka käytänkin kotona laadukasta niittylihaa, huomaan kuitenkin aika usein ajattelevani lihansyönnin eettistä puolta, ilmastovaikutusten lisäksi. Tofun käyttö arjessa on kuitenkin mietityttänyt soijan herättäessä suuria tunteita sekä puolesta että vastaan. Olen itsekin vältellyt soijatuotteita sekä niiden mahdollisten laatuongelmien (GMO) että antiravinteiden takia, mutta ajoittain harmitellut asiaa –  onhan tofu hyvä vaihtoehto proteiinille ja oiva tuote meille ketkä ajoittain tunnemme piston sydämessämme eläimiä syödessämme.

Kuten sanottu, mielipiteitä on paljon sekä puolesta että vastaan ja ne ihan äärilaidat varmasti kannattaa jättää omaan arvoonsa. Soijan on mm. epäilty vaikuttavan kilpirauhasen toimintaan ja sen sisältämien kasviestrogeenien tuovan ongelmia elimistöön, mutta tutkimusten valossa ongelmia näytetään liiotellun (kuten myös hyötyjä). Aasiassa tofun käytöllä on kuitenkin pitkät perinteet, enkä ole ymmärtänyt että se olisi suuria terveyshaasteista paikallisille tuonut, päinvastoin. Tofun ja muiden soijatuotteiden vaikutusta tähän on kuitenkin hankala arvioida, onhan ruokavalio ja sen vaikutukset aina seurausta kokonaisuudesta.

Kuitenkin, Jalotofun haaste tuli juuri oikeaan aikaan ja päätin kehitellä englantilaisesta klasikkoannoksesta vegaaniversion – näin syntyi tofu ‘n chips, maukas vaihtoehto fish&chipseille, missä ranskalaiset syntyvät maukkaasta palsternakasta. Itse en edelleenkään käytä soijatuotteita päivittäin, mutta en näe haittaa sisällyttää tofua ruokavalioon, esimerkiksi lihansyönnin määrää vähennettäessä. Tämä tulee tietenkin tehdä omaa oloaan kuunnellen – jos esimerkiksi kilpirauhas- tai suolistoongelmat vaivaavat, testailisin soijatuotteiden vaikutusta omaan oloon varovaisesti. Soija on myös allergeeni ja voi senkin takia aiheuttaa osalle vatsaongelmia. Samaan hengenvetoon voin kuitenkin todeta että tofu on hyvä vastine lihalle, helppo tie lihankulutuksen vähentämiseen (=ympäristöteko) ja tofun valmistusprosessin aikana soijan sisältävät antiravinteet saavat kyytiä. Tofua on helppo valmistaa ja se sisältää paljon ravinteita (kuten folaattia, K-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia). Ja tämän lisäksi: Tofu ‘n Chips on supermaukas annos!

**************************
Tofu ‘n Chips
Paistettu tofu:
1 pkt Jalotofun kylmäsavu-tofua
suolaa
mustapippuria
1 tl kurkumaa
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
n. 0,5 dl mantelijauhoa

Palsternakkaranskalaiset:
2-3 isohkoa palsternakkaa
neitsytkookosöljyä
suolaa, pippuria, kurkumaa

Tomaattidippi:
1 tomaatti
3 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 pieni chili
ripas suolaa

Avokadodippi:
1/2 avokado
0,5 dl kookoskermaa
n. 1/2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa

Aseta uuni lämpiämään kohti 225 astetta. Kuori palsternakat, ja viipaloi ne ohuiksi tikuiksi. Aseta uunipellille, mausta suolalla, pippurilla sekä kurkumalla. Sulata kookosöjyä purkissa juoksevan veden alla ja valuta öljyä bataattitikkujen päälle reilusti, sekoita. Paista n. 30 minuutin ajan, tai kunnes ranskalaiset ovat saaneet kunnolla väriä. Valmista kastikkeet: lisää ainesosat blenderiin, ja tee tasaista. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Lisää jauhot sekä mausteet (mantelijauho, suola, pippuri, kurkuma, jauhettu juustokumina) erilliseen laakeaan kulhoon. Viipaloi tofu haluamasi kokoisiksi palasiksi (varo kuitenkin leikkaamasta liian ohuita) ja kierittele painellen (“leivitä”) palasia jauhoseoksessa hellävaraisesti. Tofu on kosteaa, joten manteli/mausteseos tarttuu siihen helposti. Kun palsternakkaranskalaiset ovat lähes valmiita, paahda tofupalat kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta niin, että tofupalat lämpenevät sekä saavat väriä pintaansa.

Tofu n chips / WellberriesTofu n chips / Wellberries

Yhteistyössä Jalotofun ja Asennemedian kanssa..

5 kommenttia Tofu ‘n (palsternakka)chips, kahdella kastikkeella

 1. Suvi
  5.2.2015 at 23:48 (6 vuotta sitten)

  Hei! Onko tuo Jalotofun kylmäsavutofu oikeasti gluteenitonta? Ainesosaluettelossa mainitaan muistaakseni vehnä.

  Vastaa
  • tuuliaj
   6.2.2015 at 08:55 (6 vuotta sitten)

   Moikka Suvi, hyvä kysymys, mitä en ymmärtänytkään avata itse tekstissä! Kiitos siis siitä! Göran alla ehtikin vastaamaan kysymykseesi kattavasti. Itse olen aina voinut käyttää soijakastikkeita ilman ongelmia, ja luottanut juuri tähän valmistusprosessin aikana tapahtuvaan pilkkoutumiseen.

   Vastaa
 2. Göran Enbom
  6.2.2015 at 08:33 (6 vuotta sitten)

  Tämä on vuonna 2014 ylivoimaisesti useimmin kysytty kysymys. Käytämme osassa tuotteitamme mausteeksi perinteistä, yli vuoden käymisprosessilla kypsennettyä soijakastiketta ja tämän soijakastikkeen yhtenä ainesosana on vehnä. Emme siis lisää vehnää sellaisenaan tuotteisiin. Pitkän käymisprosessin ansiosta vehnän gluteeni on käytännössä pilkkoutunut kokonaan.
  Tässä linkki Suomen keliakialiiton lausuntoon asiassa:

  http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca/mitka_tuotteet_soveltuvat_keliaakikolle/soijakastikkeita_voi_kayttaa/

  Kyseisissä tuotteissamme on mausteena noin 10 % perinteistä luomu soijakastiketta, joten alun perinkin hyvin pieni määrä vehnää, on lopputuotteessa käytännössä häviävän pieni.

  Vastaa
  • tuuliaj
   6.2.2015 at 08:48 (6 vuotta sitten)

   Kiitos kattavasta vastauksesta, mitäpä tähän enää lisäämaan. 🙂

   Vastaa
 3. Suvi
  6.2.2015 at 20:27 (6 vuotta sitten)

  Ok! Kiitos molemmille kommenteista! Olen vältellyt kyseistä tuotetta tuon vehnän takia. Tämä oli siis oikein vapauttava tieto! 🙂

  Vastaa

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199