Ihanat palsternakkalastut (sipsinhimoon tai hysteriaan)

Ihanat palsternakkasipsit

Rakastan palsternakkaa. Herättyäni ruuanlaiton maailmaan muutamia vuosia sitten (siis sen ajan jälkeen, kun käytin uunia lähinnä tiskipiilona) on tämä aromikas juures kuulunut ruokalistalleni useamman kerran viikossa. Palsternakka sopii mielestäni ihan kaikkialle: salaatteihin kevyesti paistettuna, pataruokiin haudutettuna, soseisiin sekä keittoihin, lisäkkeeksi ja tuomaan pehmeyttä moniin muihinkin ruokiin. Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan me suomalaiset syömme alle yhden (!!) palsternakan vuodessa henkeä kohden. Täytyy kyllä sanoa, että olen kantanut korteni kekoon palsternakan kulutuksen suuntaamiseksi ylöspäin, sekä ihan omalla kulutuksellani että reseptiikan muodossa, tämän voivat varmasti myös Syö hyvin, helposti – ateriasuunnitelman tilanneet perheineen todeta, heh!

Palsternakka on ihana juures, mitä saa kotimaisena ympäri vuoden (usein luomunakin), se sisältää huikean määrän kaliumia ja lähes puolet enemmän kuitua kuin porkkana.

Tiesittekö muuten, että 1800-luvulla palsternakka on ollut lääkekasvi: sitä on käytetty mm. naisten hysterian hoitoon. Hmm. Ehkäpä suuren palsternakkamieltymykseni takana piilee syitä mitä en ole ymmärtänytkään?

No, en ehkä kuitenkaan uskalla luvata että nämä palsternakkasipsit auttaisivat hysteriaan (niin naisten kuin miestenkään). Akuuttiin sipsinhimoon sen sijaan auttavat ihan varmasti!

************************************
Ihanat palsternakkalastut
2-3 palsternakkaa
neitsytkookosöljyä
suolaa
mustapippuria
jauhettua juustokuminaa
kurkumaa

Aseta uuni lämpiämään kohti 175 astetta. Kuori palsternakat ja tee niistä ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Levitä ohuet lastut leivinpaperoidulle uuninpellille tasaisesti. Sulata kookosöljyä purkissaan kuuman veden alla, valuta tasaisesti lastujen päälle. Ripottele mausteet makusi mukaan, ja paista rapeiksi noin 15-20 minuutin ajan. Valmistusaika riippuu siitä, kuinka ohuita olet lastuistasi saanut, joten tarkkaile niitä paistamisen aikana. Lastut ovat valmiita kun ne ovat kullankeltaisia ja reunoiltaan ihanan rapeita.

*************************************

Maukkaita herkuttelu(/hysterianhallinta)hetkiä,
xxx

Ihanat palsternakkasipsit

Postauksen kookosöljy saatu Cocovilta. 

6 kommenttia Ihanat palsternakkalastut (sipsinhimoon tai hysteriaan)

 1. eini
  16.2.2015 at 19:21 (8 vuotta sitten)

  Uijui, näitä on pakko testata! Itse olen myös hiljattain löytänyt palsternakan (itse asiassa kun nuorin lapseni rupesi syömään kiinteitä soseita), ja se on myös yksi lemppareistani. Jenkeissä ollessani ostin Whole Foodsista palsternakkasipsejä, ne olivat todella hyviä. Harmikseni en niitä Suomesta ole löytänytkään. Täytyy tosiaan testata itse tekemällä, saa ainakin suolan ja mausteiden määrää hyvin säädeltyä.

  Vastaa
  • tuuliaj
   16.2.2015 at 20:03 (8 vuotta sitten)

   Oi vau, en tiennyt että näitä saa jostain valmiina! Mahtavaa 🙂 Mutta pakko kyllä sanoa että nämä valmistuvat itsekin aika vaivatta, onneksi, sillä saattaa olla että saamme odotella palsternakkasipsien rantautumista Suomeen vielä hetken. Ja tosiaan, mausteet saa juuri omaan makuun sopiviksi. Toivottavasti nämä itse tehdyt vetävät vertoja kaupasta ostetuille!

   Vastaa
 2. Tiina
  17.2.2015 at 10:15 (8 vuotta sitten)

  Palsternakkasipsejä on ollut ainakin Punnitse & Säästä -myymälässä myynnissä. 🙂 Itse tehtynä saa tietysti maustettua paremmin mielensä mukaan, mutta jos akuutti palsternakkasipsinhimo yllättää ja Punnari on lähimailla, kannattaa ainakin käydä vilkaisemassa. 😀 Täytyy kyllä itsekin kokeilla tehdä erä sipsejä viikonlopuksi, kiitos ohjeesta!

  Vastaa
  • tuuliaj
   17.2.2015 at 12:29 (8 vuotta sitten)

   Ai on! No niitä saa sitten lähempää kuin osasin aavistaakkaan. 🙂 Tiedän mihin suuntaan, jos joskus en itse jaksa tehdä, kiitos vinkistä! 🙂

   Vastaa
 3. Petra Hanski
  20.3.2015 at 13:02 (8 vuotta sitten)

  Palsternakkaahan kasvaa myös villinä versiona pitkin pientareita, ihan Helsingissäkin <3

  Vastaa
  • tuuliaj
   21.3.2015 at 17:14 (8 vuotta sitten)

   En tiennytkään, kiitos tiedosta! Pitääkin ottaa asiasta selvää! 🙂

   Vastaa

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price