Munattomat porkkanaletut artisokka-viinisuolaheinätäytteellä

Porkkanaletut (myös vegaaneille!)Porkkanaletut (myös vegaaneille!)

Nämä maukkaat kananmunattomat porkkanaletut syntyivät lukijan toiveesta, viime vuoden porkkanalettujen noustua jälleen ajankohtaiseksi näin blinikaudella. Lupasin kehittää kananmunattoman version, ja pakko myöntää, että hetki siinä meni etsiessä sitä optimaalista reseptiä. Mutta lopussa kiitos seisoo ja olen itseasiassa aika ylpeä tästä lopputuloksesta – nämä maukkaat ja ihanan oranssit porkkanaletut ovat gluteenittomia, maidottomia, munattomia, pähkinättömiä, ja näin ollen myös vegaaneja. Jälleen kerran sopivaa ruokaa todella, todella monelle. “Mutta mitä siinä sitten on?”, saatat miettiä. No, ei itse asiassa ihan kamalan montaa raaka-ainetta porkkanan lisäksi: kaura – ja tattarijauhoa, psylliumia, kasvimaitoa, hieman ruokasoodaa. Levitteessä maistuu pehmeän artisokan rinnalla kirpsakka viinisuolaheinä.

Sain eilen ystävältäni kasan yrttejä, jotka olivat jääneet Urtekramin huikean hienolta messuosastolta yli. Muistatteko miltä ketunleivät maistuvat, tai ehkä olettekin villiyrtteilyssä maistelleet niitä ihan lähiaikoina? Ketunleivät muistuttavat minua ihanasti  lapsuudestani – joulukuun lopulla poisnukkuneen isoäitini, mimmin, kesämökin takametsässä ketunleipiä oli ihana maistella metsässä rymyttäessä. Ei ketunleipä ihan villimansikan veroinen ollut, heh, mutta tykkäsin siitä ja maisteltuani viinisuolaheinää huomasin hymyileväni mieleen nousevalle muistolle.

Aloitin porkkanalettujen kehittelyn lisäämällä taikinaan chiaa, tuomaan sitkoa. Tein siitä jauhetta ja hain näin kananmunan korviketta. Lopputulos oli todella hyvä, mutta asiaa hetken ajateltuani rupesin huolehtimaan mitä chian alfalipoiinihapolle käy paistettaessa. Suosinhan paistettaessa muutenkin kookosöljyä, sillä asiantuntijat ovat eri mieltä (täysin vastakkaista, itse asiassa) tätä rasvahappoa sisätävien öljyjen sopivuudesta paistettavaksi. Itse en käytä tämän syyn takia esimerkiksi rypsiöljyä paistoöljynä, joten päätin skipata myös chiasiementen käytön näissä. Eikä niitä sitten onneksi tarvittukaan!

Levite syntyi tosiaan siitä, mitä kaapissa oli. Teen usein levitteen avokadosta, mutta koska niitä ei ollut, pääsi toinen suosikkini, artisokansydämet, blenderiin yhdessä viinisuolaheinän kanssa ja viikolta yli jääneiden olivien kanssa.

***********************************
Vegaaniset porkkanletut (n.12 kpl.)
4 dl raastettua porkkanaa
(n. 4-5 porkkanaa)
1,5 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
0,5 dl tattarijauhoa
2,25 dl riisi – tai muuta kasvismaitoa
1 rkl psylliumia
1 tl ruokasooda
suolaa
kuivattua chiliä
1 tl yrttisekoitusta (mm. basilika, rosmariini, etc)
neitsytkookosöljyä paistamiseen

Tee kaurahiutaleista jauhoa blenderissä, ja lisää mukaan raastettu porkkana sekä muut aineet. Pyöritä tasaista. Paista kookosöljyssä, aloita hieman matalammalta lämmöltä ja odottele että letut paistuvat kunnolla toiselta puolelta. Kun letut ovat valmiita käännettäviksi, ne liikkuvat pannulla helposti työnnettäessä ja eivätkä hajoa käännettäessä. Jatka, kunnes sinulla on kasa maukkaita lettuja.

Tee sitten täyte:
0,5 dl auringonkukansiemeniä (liotettuna, miel muutaman tunnin ajan)
1/2 purkki säilöttyjä artisokan sydämiä (4-5 kpl.)
1 ruukku viinisuolaheinää
10 vihreää oliivia
2 rkl seesamöljyä

Kaikki blenderiin ja sekaisin. Saatat joutua hieman kaapimaan seosta blenderin reunoilta valmistettaessa, mutta lopulta seoksesta tulee koostumukseltaan oikein hyvää.
**********************************

Letut pysyvät hyvin koossa (kunhan maltat paistaessasi odotella hieman) ja ovat miedon makuisia – vaikea kuvitella täytettä, joka ei sopisi näiden kanssa. Toivottavasti tykkäätte letuista, blinien korvikkeena tai muulla täytteellä!

xxx

Porkkanaletut (myös vegaaneille!) Porkkanaletut (myös vegaaneille!)

4 kommenttia Munattomat porkkanaletut artisokka-viinisuolaheinätäytteellä

 1. Pirkko aittala
  27.2.2015 at 17:59 (8 vuotta sitten)

  Ihanaa ! Olet paras kokki ikinä 🙂 nyt vain tekemään ja syömään ,
  Nam nam.

  Vastaa
  • tuuliaj
   27.2.2015 at 18:40 (8 vuotta sitten)

   Oi kiitos! <3 Toivottavasti olet samaa mieltä vielä maistettuasi lettuja, heh! 🙂

   Vastaa
 2. Tiina H
  2.3.2015 at 23:25 (8 vuotta sitten)

  Törmäsin ohjeeseen sattumalta ja hyvä oli. Toimisiko tämä yhtä hyvin lehmänmaidolla?

  Vastaa
  • tuuliaj
   2.3.2015 at 23:33 (8 vuotta sitten)

   Kyllä varmaan toimisi! 🙂

   Vastaa

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price