Pirteä tuorepuuro sitruunamelissalla

Raikas tattarituorepuuro Raikas tattarituorepuuro

Olen viime aikoina kaivannut hieman vaihtelua marjasmoothien täytteisiin aamuihin ja hakeutunut yhä useammin tuorepuurojen maailmaan. Usein teen superyksinkertaisen kauratuorepuuron marjoilla ja kookosmaidolla, mutta nyt halusin kokeilla jotain muuta (ja kaapissa sattui olemaan tattarisuurimoita). Puuroissa pidän niiden pehmeydestä ja täyttävyydestä (etenkin kun pitää huolen, että mukana annoksessa on rasvaa ja proteiiniakin) eikä sekään haittaa että ne valmistuvat helposti yön aikana. Tämä tuorepuuro tosin pitää käyttää vielä blenderin kautta, mutta valmistuu silti pienellä vaivalla.

Vaikka tattari valikoitui nyt sattumalta puuron (epä)viljaksi, ei kyse ole mistään ihan yhdentekevästä kasvista. Tattari on ravinteikas, gluteeniton kasvi, josta saa helposti tehtyä tuorepuuron lisäksi lisäkkeitä (ja blinejä, tietenkin). Tattarissa on monipuolinen proteiinikoostumus mutta osin sen proteiinit imeytyvät huonosti (tämän, sekä korkean kuitupitoisuuden, vuoksi sitä pidetään hyvänä ruokana diabeetikoille ja laskemaan korkeaa kolesterolia). Kasvissa on myös B – ja K-vitamiineja sekä flavonoideja, muun muassa rutiinia ja kversetiiniä. Rutiini hillitsee tulehdusta ja parantaa verenkiertoa, sekä ehkäisee allergisia reaktioita. Kversetiiniä olen joskus ostanut ravintolisänäkin, sillä sen toimii luonnon omana antihistamiinina – tattari on siis hyvä ruoka-aine myös allergioista kärsiville.

Tuorepuurossa maistuu tattarin lisäksi pehmeä kookos, omena ja sitruunamelissa tuovat annokseen raikkautta. Sitruunamelissaa pidetään rauhoittavana yrttinä – sen sanotaan rauhoittavan sekä mieltä että suolistoa. Yrtti sopii siis hyvin esimerkiksi stressaaviin elämänvaiheisiin, maustamaan sekä puurot, smoohthiet tai jälkiruuatkin. Ostathan muuten omenan luomuna, niin voit käyttää sen kuorineen jolloin saat kuorenkin kaikki ihanat ravinteet käyttöösi – kuorittu omena on puolta heikompi antioksidanttiteholtaan kuin kuorimaton.

*********************************

Omenainen tuorepuuro (yksi iso tai kaksi pienempää kupillista)
1,5 dl tattarisuurimoita
2 kourallista kurpitsansiemeniä
vettä liotukseen
0,75 dl kookosmaitoa
2 taatelia
2 omenaa
1/2 puntti sitruunamelissaa
kourallinen kuorittuja hampunsiemeniä

Huuhtele tattarisuurimot ja siemenet ja laita sen jälkeen likomaan yön yli veteen, taatelien kanssa. Huuhtele hyvin aamulla, ja laita blenderiin muiden aineiden kanssa. Surauta tasaista ja nauti heti tai nappaa mukaasi “take away”-aamiaiseksi.

***********************************

Raikkaan pehmeitä aamuja tuorepuuron äärellä!
xxx

Raikas tattarituorepuuro

Reseptin hampunsiemenet on saatu Cocovilta, kurpitsansiemenet Urtekramilta.

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price