Ihana raparperi(vanukas)piirakka

Raparperi(vanukas)piirakka

Jo pidempään olen halunnut tarttua raparperia oksista ja valmistaa piirakan, joka olisi sekä gluteeniton, maidoton, munaton että pähkinätön. Itsekin paljon ruokayliherkkyyksistä kärsineenä tiedän kuinka ankeaa on lukea ihania ohjeita, joita ei pääse toteuttamaan ellei satu olemaan luova keittiössä (ja aika pitkäpinnainen). Haasteen tähän piirakkaan toi se, että halusin sen olevan hieman rahkapiirakkamainen, näiden yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi. Tämän ajatuksen päähän saatuani en päässyt siitä enää irti, vaikka muutama testipiirakka osoittikin, että rahkamaista täytettä onkin aika hankala tehdä ilman maitotuotteita tai kananmunia.

Lopputulos onkin ehkä rahkapiirakan sijaan hieman vanukasmainen, mutta tärkeintä on että se maistuu hyvältä ja on leikattava. Leikattavuus itse asiassa paranee mitä pidempään piirakka saa levätä paistamisen jälkeen – seuraavana päivänä täyte oli, no, vähemmän vanukasmainen ja enemmän rahkamainen, heh. Jos käytät kananmunia, voit korvata täytteen chia-siemenet kolmella kananmunalla.

Piirakkaa leipoessani kuulin päässäni äitini äänen, joka varoitteli raparperin oksaalihaposta ja sen kalsiumia sitovista ominaisuuksista, ja päätin tehdä piirakalle kalsiumpitoisen, vegaanisen vaniljakastikkeen. Etenkin jos raparperisato on ollut runsas ja raparperia tulee syötyä paljon, kannattaa tähän seikkaan kiinnittää huomiota.

**********************************

Raparperi-kookos(vanukas)piirakka
Pohja:
1 dl kaurajauhoja
0,75 dl auringonkukansiemeniä (jos et voi käyttää siemeniä, nosta kaurajauhon määrää n. 0,25dl)
1,25 dl kookosjauhoa
1,5 rkl psylliumia
3 rkl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ceylonin kanelia
ripaus suolaa
1 dl kookosöljyä
0,75 dl sokeritonta omenasosetta
Täyte:
1-2 raparperinvartta
3 rkl chiaa
1 rkl psylliumia
12 rkl vettä
1 dl sokeritonta omenasosetta
1 prk kookosmaitoa (säilytettynä jääkaapissa, vain jähmettynyt osa käytetään)
4 rkl kookossokeria
1,5 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa

Laita uuni lämpiämään kohti 200 astetta. Tee auringonkukansiemenistä jauhoa blenderissä, ja lisää muut kuivat aineet sekaan. Sekoita hyvin keskenään. Sekoita toisessa astiassa sulatettu kookosöljy ja omenasose. Yhdistä jauhot märkiin aineksiin. Taikinan tulisi olla helposti muovailtavaa. Öljyä vuoka, ja levitä taikina siihen, myös reunoille. Esipaista n. 8 minuutin ajan.

Valmista täyte: pese ja pilko raparperi, ja sekoita palasiin ruokalusikallinen kookossokeria. Tee blenderissä chiasta ja psylliumista hienoa jauhoa, kaada kulhoon ja lisää mukaan vettä. Anna tekeytyä hetki. Avaa kookosmaitotölkki ja kaavi kovettunut osa kulhoon. Lisää sekaan omenasose, kookossokeri ja vaniljauute. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita chia-psylliumsekoitus taikinaan, itse käytin blenderiä jotta sekoitustulos olisi tasainen.
Ota vuoka pois uunista, ja laske uunin lämpötila samalla 175 asteeseen. Valuta ensin vanukasmainen täyte pohjan päälle, sitten raparperit. Paista n. 50-55 minuutin ajan, kunnes täyte vaikuttaa hieman hyytyneeltä. Ota vuoka uunista, ja anna jäähtyä.

Raparperi on aika happaman makuinen, joten saatat haluta lisätä ohjeeseen hieman enemmän kookossokeria, jos olet tottunut makempaan leivontaan. Maistele täytettä sitä valmistaessasi.

Vaniljainen seesamkastike
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kookosmaitoa
1 kypsä banaani
0,5 tl vaniljajauhetta

Kaikki blenderissä sekaisin, anna pyöriä kunnes löpputulos on sileä. Valmis!

**********************************

Tein muuten yhden testiversion tuoreella ananaksella, ja sekin toimi oikein hyvin. Jos korvaat täytettä jollain makeammalla hedelmällä tai marjalla, kannattaa samalla hieman tsekkailla kookossokerin määrää, ettei lopputuloksesta tule liian makea.

xxx

Raparperi(vanukas)piirakka

Osa postauksessa käytetyistä raaka-aineista on saatu Cocovilta, osa Urtekramilta. Keittiöliina Finlaysonilta.

 

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price