Nosta minut ylös – ihana raakatiramisu

Lifting raw tiramisu

Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram

Tiesittekö, että tämän klassikkojälkiruuan, tiramisun, nimi tarkoittaa “nosta minut ylös”? Ajatuksena se, ettei jälkiruoka väsytä, vaan nostaa ja piristää aterian jälkeen. En ole ikinä opiskellut italiaa, mutta kuulin tämän vuosia ja vuosia sitten puoliksi italialaiselta ex-poikaystävältäni, ja jostain syystä sekä lause että jälkiruoka ovat jääneet kummittelemaan mieleeni. Ehkä ajatus jälkiruuan keveydestä ja piristävyydestä oli jo silloin houkutteleva, mutta jos ihan totta puhutaan, en usko että se määrä mascarponejuustoa ja sokeria saa kovin kevyttä oloa aikaan, vaikka jälkkäri kahvia sisältääkin.

Mutta nyt on kaikki toisin – tämä raakatiramisu ei turvota tai väsytä, ja makeutuskin hoituu taateleilla, muutamalla ruokalusikallisella kookossokeria sekä vaahterasiirappia. Reseptin pähkinät ja siemenet ovat toki täyttäviä, joten tätä jälkkäriä riittää pienehkö palanen viemään sekä makeanhimon, että nostamaan sinut ylös!

Lifting raw tiramisu

Tämä resepti on tehty yhteistyössä Urtekramin kanssa, ja sisältää merkin laadukasta sekä miedon makuista kylmäpuristettua luomukookosöljyä. Tykkään ylipäätään kookosöljystä ihan älyttömästi, ja puhtaan makunsa ansiosta Urtekramin öljy on yksi suosikeistani. Maun lisäksi on tärkeää, että kookosöljy on luomua, joten Urtekram on siinäkin luonnollinen (hah!) valinta – onhan yritys panostanut luomuruokaan jo vuodesta 1972! Tässä voi siis jo ihan aidosti puhua luomun edelläkävijyydestä sekä tienraivauksesta, ja tätä tukee hyvällä mielellä.

Kuten mainitsinkin, meillä kookosöljyä sitten todella kuluukin: käytän sitä niin oil pullingiin kuin deodorantissakin (tästä hieman lisää joskus myöhemmin), sekä oman että pienen tyttömme Amalian ihonhoitoon, ja tietenkin hyvin monipuolisesti keittiössä. Kookosöljy kiinteyttää raakaleivonnat, maistuu blenderissä pyöräytetyssä voimakahvissa, tuo energiaa ja lämmittää kylmänä päivänä teenkin seassa. Ja kaikkeen paistamiseen sekä muuhun leivontaan kookosöljy on tietenkin ihan huippu, sekä tietenkin maidoton ja luonnollinen valinta rasvaksi.

Mutta, palataanpa itse aiheeseen: ihanan suussasulavaan raakatiramisuun! Hetken tätä yhteistyöreseptiä mietittyäni, muistin saaneeni teitä lukijoilta toiveita sekä kommentteja raakatiramisun reseptiä koskien, ja näin päädyin valmistamaan juuri tämän ihanan jälkiruuan. Onneksi, sillä tiramisusta tuli todella, ja nyt tarkoitan ihan t o d e l l a hyvää. Kiitos siis teille, ketkä olette tätä reseptiä toivoneet!

Lifting raw tiramisu

Ihana raakatiramisu 

Noin kuudelle

pohja:
2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa
0,5 tl vaniljajauhetta
1,2 dl kuivattuja taateleita (n. 12 kpl)
1 tl pikakahvia pohjan sekaan
2 rkl vahvaa kahvia pohjan kostutukseen

täyte:
2,5 dl cashewpähkinöitä (liotettuna, miel. yön yli, min. 4 h)
0,75 dl sulaa kookosöljyä
3 rkl kookossokeria
0,75 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa

suklaapäällinen:
3 rkl kookosöljyä
1-2 rkl vaahterasiirappia
2-3 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta

kuorrute: (valinnainen – voit myös koristella leivokset vain kaakaojauheella)
0,5 dl cashewpähkinöitä (liotettuna, miel. yön yli, min. 4 h)
n. 1 dl kookoskermaa (kookosmaitotölkin jähmettynyttä osaa)
vaniljajauhetta
raakakaakaojauhetta

Tein kakun 12 cm x 18 cm malliseen astiaan, ja leikkasin leivoksiksi kakun jähmetyttyä.

1. Aloita valmistamalla pohja: tee ensin siemenistä karkeaa jauhoa blenderissä, lisää sitten mukaan muut aineet, pl. vahva kahvi. Sekoita, kunnes “taikina” on helposti muotoiltavaa. Taputtele taikina sopivan astian pohjalle tiukasti (leivinpaperoi, jos haluat helpottaa kakun ulossaantia vuuasta) ja kostuta vahvalla kahvilla. Siirrä kylmään tekeytymään.

2. Valmista sitten täyte: aja pähkinät ensin hienoksi blenderissä ja lisää mukaan muut ainekset. Sekoita kunnes koostumus on silkkistä ja maku ihana. Lusikoi tasaisesti pohjan päälle, ja siirrä takaisin kylmään.

3. Valmista suklaapäällinen vesihauteessa: sekoita kaikki ainekset yhteen, ja valuta tasaisesti täytteen päälle, ja takaisin kylmään jälleen. Anna herkun jähmettyä jääkaapin rauhassa, vaikka yönkin yli, ja paloittele kun kakku on varmasti jähmettynyt.

4. Ennen sen nauttimista, valmista kuorrute. Aja taas pähkinät hienoksi, ja lisää muut aineet. Pursota tai lusikoi leivosten päälle, ja viimeistele raakakaakaojauheella. Kuorrutetta jää hieman yli, ja lopun voit käyttää esimerkiksi smoothieen tai syödä vaikka puuron tai lettujen seurana. Pienempi annos olisi kuitenkin hankala valmistaa blenderissä, siksi sitä on ohjeessa reippaammin.

Säilytä leivokset jääkaapissa ja ota esille hetkeä ennen tarjoamista. Näin täyte ehtii pehmetä sopivasti.

Lifting raw tiramisu Lifting raw tiramisu

Herkullisen keveitä ja nostattavia hetkiä jälkkärin seurassa,
xxx

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price