Canada Goose outlet https://www.gasinc.nl Canada Goose jas canada goose outlet Canada Goose outlet

Parasta pienille, vol 2

IMG_1190

Yhteistyössä Asennemedia ja Minisun

Kirjoittelin muutamia viikkoja sitten lyhyesti suolistobakteereista, niiden vaikutuksesta immuniteettiimme sekä hyvinvointiimme. Ja vähän siitäkin, kuinka ne periytyvät, miten ne siirtyvät sukupolvilta toiselle, ja mitä itse voit tehdä tukeaksesi vauvasi hyvinvointia tänään ja tulevaisuudessa. Probioottien lisäksi toinen todella tärkeä seikka vauvan ja lasten (ja kaikkien!) hyvinvoinnissa on tietenkin D-vitamiini.

Kun saimme tilaisuuden testata Minisunin uutuutta, missä D-vitamiini onkin auringonkukkaöljyn tai öljysekoitusten sijaan laadukkaassa extra-neitsytoliiviöljyssä, otin tämänkin tilaisuuden innokkaana vastaan. Onhan ihan loistava idea käyttää tuotteessa öljynä oliiviöljyä, ja samalla tuotetta testatessamme sain hyvän syyn kirjoittaa teille myös D-vitamiinista sekä sen tärkeydestä hyvinvoinnillemme. Win-win!

D-vitamiinia suositellaan annettavaksi kaikille vauvoille 2-viikkoisesta lähtien (toisin kuin probiootteja, vaikka mielestäni niitäkin pitäisi suositella!) – onneksi. Täällä pohjoisessa me sitä todella tarvitsemmekin, ihan jokainen. D-vitamiini on myös raskausajan yksi tärkeimmistä vitamiineista, ja valitettavasti osa vauvoista saa lähtökohtaisestikin hiemat huonommat eväät mukaansa. Voisi muuten kuvitella että alhaiset D-vitamiiniarvot kurittaisivat vain meitä pohjoisen asukkaita, mutta yllätyksekseni törmäsin australialaiseen tutkimukseen, jonka mukaan alhaiset raskausajan D-vitamiinitasot ovat haasteena jopa siellä. Tutkimuksessa seurattiin 900 odottavaa äitiä, ja heidän lapsiaan 20 vuoden ajan. Osallistujista 36%:lla (siis Australiassa!) oli liian matalat D-vitamiinitasot, mitkä näyttäytyivät erilaisina ongelmina lasten tulevaisuudessa.

Moni siis vauva saanee liian vähän D-vitamiinia jo sikiöajoista lähtien, ja senkin takia D-vitamiinilisä on erittäin tarpeellinen – heti siitä kahden viikon iästä lähtien. Olen jo kauan ihmetellyt, miksei D-vitamiiniarvoja tsekkailla säännöllisesti (kysehän on todella yksinkertaisesta verikokeesta), ja etenkin raskaana oleville se olisi enemmän kuin tarpeen. Itse olen arvoni mittauttanut, ja se oli hyvällä tasolla, mutta toisaalta käytänkin D-vitamiinia reilusti yli suositusten.

Joka tapauksessa, jos D-vitamiiniarvot olivat monilla alhaisia Australiassa toteutetussa tutkimuksessa, en edes uskalla ajatella, millainen tulos olisi täällä meillä – jälleen kerran, olemme tärkeän asian äärellä!

IMG_1151

D-vitamiinia vauva saa sekä ravintolisästä (kunhan vanhemmat muistavat tipat vauvalle antaa) että äidinmaidosta, auringostakin tietysti jos auringossa oleilevat. Olen joskus kuullut sanottavan, ettei äidinmaidosta saisi D-vitamiinia (mikä olisi hieman hassua – miksei juuri tämä vitamiini ei imeytyisi maitoon ja sitä kautta vauvalle ravinnoksi), mutta kyse taitaa olla oikeasti siitä, ettei juuri kukaan syö D-vitamiinia niin paljon, että se riittäisi sekä äidin että vauvan tarpeisiin. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan imettävän äidin tulisi syödä 160 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa, jotta tämä kattaisi molempien tarpeet (vrt. suomalainen suositus 10 mikrogrammaa/vrk). Itse annan tippoja suositusten mukaan ja D-vitamiini, mitä pikkutyyppimme saa lisäksi imetettäessä, on pelkkää plussaa, sillä päivittäin syömäni D-vitamiini jää kuitenkin aika kauas tuosta 160 mikrogrammasta.

No, mutta miksi D-vitamiini sitten on niin tärkeää, että sitä jopa ravintolisänä kaikille suositellaan?

Aikaisemmin D-vitamiinista puhuttaessa keskustelu saattoi lähinnä pyöriä luuston hyvinvoinnin ympärillä (D-vitamiinin ollessa toki olennainen myös luuston hyvinvoinnin kannalta, sillä sitä tarvitaan kalsiumin imetymiseen) mutta nykyään ymmärretään jo paljon enemmän: D-vitamiini itse asiassa on myös hormonin esiaste, ja D-vitamiinireseptoreita sijaitseekin lähes kaikkialla elimistössä. Se vaikuttaa geeniemme aktiivisuuteen, ja geenit puolestaan liittyvät olennaisesti siihen, miten voimme: sairastummeko syöpään, autoimmuunisairauksiin tai sydän – ja verisuonitauteihin. Tämän kaiken lisäksi D-vitamiinilisä parantaa vastustuskykyämme ja alentaa riskiämme sairastua moniin sairauksiin. Tutkimusnäyttöä on tällä erää mm. diabeteksen, eri syöpien ja jopa masennuksen yhteydestä alhaisiin D-vitamiinitasoihin, monien autoimmuunisairauksien lisäksi. Voisi oikeastaan sanoa, että D-vitamiinilla on yhteys _lähes kaikkeen_ hyvinvoinnissamme, joten D-vitamiinin voi varmasti sanoa olevan tärkein vitamiini, mitä voit vauvallesi ikinä tarjota.

IMG_1167

Minisunin uutuudessa yhdistyy D3-vitamiini ja laadukas extra-neitsytoliiviöljy. Usein vauvat reagoivat vatsallaan (etenkin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, kun suolisto on vielä epäkypsä) eri öljyihin, ja oikeastaan vain testaamalla löytää sen, mikä sopii teille parhaiten. Olin tyytyväinen, että meillä ei öljyihin kovin paljon reagoitu, ja näin ollen myös tämä tuote on hyväksi todettu.

Kuten alussa kuitenkin mainitsin, neitsytoliiviöljy on yksi lempiöljyistäni, ja uskon vakaasti sen terveysvaikutuksiin. Öljy on pullollaan polyfenoleita, joiden hyödyt liitetään sekä sydän – ja verisuonisairauksien että syöpien ehkäisyyn. Tutkimus terveyshyötyjen ympärillä kiihtyy, mutta yleisesti voisi sanoa että polyfenolit liitetään vahvasti hyvään terveyteen eri tutkimuksissa – extra-neitsytoliiviöljy on siis ihan erinomainen valinta vauvan D-vitamiinin öljyksi! Tuotteessa on myös kätevä uusi pipettiannostus (meillä annostelu muuten onnistuu suoraan pipetistä suuhun tiputtamalla, mutta tämä onnistunee vain jos teillä on yhtä innokas vitamiinien vastaanottaja kuin meillä, hah), eli tuotekehityksessä on mielestäni monessa seikassa onnistuttu. Tykkään!

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199