Irti sokerista – browniet (ja porkkana-bataattirieskat)

cauliflower kvinoa salad with lentils and coconut sauce

Pääsiäisenä kuuluu syödä hyvin, ja niin tehtiin tietenkin täälläkin osoitteessa! Ennen kuin vetäydyin vanhempieni luo täyshoitoon (ja syömään hyvin), ehdin viettää päivän ystäväni Leenin kanssa kokkailun merkeissä. Ehkä Leeni onkin jo tuttu – tämä ihana ja energinen nainen tietää kaiken makeanhimosta ja sen taltuttamisesta (ja on entinen karkkihiiri itsekin). Hän on auttanut vuosien varrella monia satoja ihmisiä luopumaan sokerista ja löytämään perimmäisiä syitä sokerihimonsa taustalla – tärkeää työtä, siis. Leenin Taltuta makeanhimo -kurssilla sokerikoukku katkeaa tehokkaasti ja kestävästi – toisin kuin karkkilakoissa, jotka oikeastaan toimivat korkeintaan hetken (kokemusta muuten on!).

Aloitimme pääsiäisen vieton siis tekemällä ruokaa yhdessä, Wellmeals-palvelustakin tuttua kukkakaali-kvinoa “taboulehia” linsseillä, tomaateilla ja pehmeällä sitruunaisella kookoskastikkeella, Leenin ohjeilla gluteenittomia ja kuiturikkaita porkkana-bataattirieskoja sekä sokerittomia suklaabrownieita ihanalla kuorrutteella. Itse asiassa juuri tuohon kuorrutteeseen ihastuin ehkä kaikista eniten: sen voisi lanseerata myös nimellä kahden raaka-aineen kuorrute, sillä se kätkee sisälleen ainoastaan banaania ja tahinia – ja maistuu ihanalta!

Sain luvan jakaa nämä kaksi reseptiä teillekin, joista etenkin noita brownieita suosittelen kokeilemaan! Tai ainakin sitä kuorrutetta – tai no, olivat nuo rieskatkin tietenkin superhyviä, ja korvaavat vaaleaa leipää loistavasti taboulehin seurana. Eli ehkä sittenkin suosittelen kokeilemaan molempia ohjeita!

Leenin kurssi kattaa paljon muutakin kuin ruokavalion, mukana on siis myös helppoa reseptiikkaa sokerista irrottautumisen tueksi, kuten nämä kaksi reseptiä alla! Tämän lisäksi tässä neljän viikon valmennuksessa on mukana superpaljon tietoa sokerinhimosta, tehokkaita harjoituksia, vinkkejä ja suosituksia elämäntapamuutoksen läpiviemiseksi. Ja tietenkin Leenin jatkuva tuki koko kurssin ajan, sekä suljettu kurssiyhteisö, missä voi jakaa ajatuksia muiden saman haasteen parissa kamppailevilta. Olisinpa itsekin tutustunut Leeniin jo hieman aikaisemmin, olisi kurssi nimittäin entisessä elämässäni tullut enemmän kuin tarpeeseen, hah!

Kukkakaali-kvinoa taboulehin salaisuus on sen sitruunaisen pehmeässä kastikkeessa, ja resepti on ihanan ravitseva kokonaisuus. Resepti on tosiaan Wellmealsista, mutta voin vinkata, että tulevassa uutiskirjeessä menu julkaistaan kokonaisuudessaan – jos et siis ole vielä uutiskirjettäni tilannut, kantsii ehkä nyt tilata!

Mikäli Taltuta makeanhimo – kurssi muuten herätti kiinnostusta, on mulla kiva etu juuri sulle! Leeni lupasi blogini lukijoille alennuksen tulevasta, 4.4. starttaavasta kurssista. Mukaan pääsee vielä 8.4. saakka, mutta sen jälkeen pitää jäädä odottelemaan seuraavaa kurssia. Jos aihe liippaa (llian) läheltä, suosittelen lämpimästi tutustumaan! Ja koodilla “wellberries” saat kurssin alehintaan 49€, kun se normaalisti maksaa 59€.

xx

carrot sweet potato flat bread

Bataatti-porkkanarieskat
n. 20 pientä

n. 300 g bataattia
n. 120 g porkkanaa
n. 2 dl vettä
1 dl kaurajauhoja (voit jauhaa kaurahiutaleista tehosekoittimella)
1 dl tattarijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1 tl psylliumjauhetta
n. 1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen
2. Keitä bataatti ja porkkanat kypsäksi. Kaada vesi pois. Soseuta muussiksi (käytä osa raaka-ainelistassa mainitusta vedestä soseuttamiseen)
3. Sekoita kuivat aineet kulhossa
4. Yhdistä kuiva-aineseos bataatti-porkkanamuussiin. Lisää loput vedestä ja öljy.
5. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina jää kuivaksi, lisää vettä. Laita leivinpaperoi uunipelti ja muotoile taikinasta noin sentin paksuisia pyöreitä leipäsiä. Jos taikina tarttuu käsiin, kostuta kädet vedellä. Halutessasi tee haarukalla kuvioita leipästen pintaan.
6. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia (tarkista kypsyys halkaisemalla).

Lovely brownies (no added sugar) with banana-tahinipaste

Sokerittomat suklaabrowniet (gluteeniton, vegaani, pähkinätön, ei lisättyä sokeria)
n. 8 palaa

Pohja
1 dl kookosjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,3 dl kaakaonibsejä
3/4 dl raakakaakaojauhetta

Kosteat aineet:
3 isoa pilkullista banaania (eli mahd kypsiä ja makeita)
3/4 dl kookosöljyä
2 dl kauramaitoa
2 tl omenaviinietikkaa

KUORRUTE
2 kypsää banaania
3-4 rkl tahinia

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita kulhossa keskenään kaikki kuivat aineet
2. Sulata kookosöljy, ja laita sekoita se kaikkien muiden kosteiden ainesten kanssa sauvasekoittimen avulla tasaiseksi seokseksi
3. Yhdistä nämä taikinaksi
4. Tarkista maku ja koostumus. Koostumuksen tulee olla kiinteähköä, muttei kuivaa. Lisää nestettä / jauhoja tarpeen mukaan. Jos kaipaat makeutta, voit käyttää hunajaa, mutta kannattaa huomioida, että kuorrutteessakin on makeutta.
5. Levitä valmis taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (tai pellille) noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Paista 180 asteessa n. 20 min. Testaa kypsyys hammastikulla.
6. Kun valmista, anna jäähtyä
7. Valmista sitten kuorrute: Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku, ja tarvittaessa lisää banaania tai tahinia.
8. Leikkaa jäähtynyt pohja ruuduiksi ja levitä kuorrutetta palojen päälle.
9. Valmis! Herkuttele ja säilytä jääkaapissa.

Lovely brownies (no added sugar) with banana-tahinipaste

2 kommenttia Irti sokerista – browniet (ja porkkana-bataattirieskat)

 1. Newbie
  1.4.2016 at 09:47 (3 vuotta sitten)

  Hei,

  Voisikohan tuossa browniessa nibsit korvata vaikka manteli- tai pähkinärouheella?

  Kiitos mielenkiintoisista ohjeista! Taidan tarttua tuohon Leenin tarjoukseen…

  -Newbie

  Vastaa
  • tuuliaj
   1.4.2016 at 10:32 (3 vuotta sitten)

   Heippa, browniet onnistuvat varmasti myös niin, testaamaan vaan! 🙂
   Kiva kun tulit kommentoimaan, ja jos makeanhimo vaivaa, suosittelen kyllä Leenin kurssia – sehän maksaa itsensä piankin takaisin, kun herkut saa jäädä kaupan hyllylle!
   Ihanaa kevättä!

   Vastaa

Jätä vastaus

200-125 300-115 200-105 200-310 640-911 300-075 300-320 300-360 642-998 QV_DEVELOPER_01 400-101 700-501 117-201 70-696 700-505 600-199