Rosmariiniranskikset palsternakasta ja kookos”majoneesi” kurkumalla

Parsnip fries with rosemary and coconut-turmeric sauce

Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram

Olen jo pidempään ollut Urtekramin luomumausteiden tyytyväinen käyttäjä. Mausteet on pakattu mustiin metallirasioihin, ja niitä on superkätevä säilyttää kaapissa ilman kaatumisvaaraa ja pelkoa siitä, että koko kaappi olisi mausteiden peitossa (kuten joidenkin muiden mausteiden kanssa on valitettavasti käynyt). Se, että rakastan kurkumaa, ei varmasti tule kenellekään blogiani seuranneelle yllätyksenä, mutta yhtä lailla rosmariini ja timjami kuuluvat lähes päivittäiseen käyttöön. Urtekramin tuotteiden kautta olen tullut jälleen tutuiksi myös paprikamausteen kanssa, ja lisäilen tätä kauniin punaista maustetta nykyään vähän kaikkialle – näin paljon paprikamaustetta olen varmaan viimeksi syönyt asuessani vuoden verran Unkarissa!

Parsnip fries with rosemary and coconut-turmeric sauce

Tässä reseptissä yhdistyy oikeastaan moni lempijuttuni: mausteet, valkosipuli, kookos, avokado ja palsternakka. Näistä aineksista syntyy ihanan rapeat rosmariini-timjamiranskikset, ja näille maukas, kurkumainen kookosdippi (joka menee erinomaisesti majoneesin tai muun dipin sijasta!). Voin muuten kertoa, että tein ranskiksia runsaasti, kuten kuvistakin näkyy, eikä mennyt kuin hetki annoksen kuvattuani, kun sekä lautanen että kuppi ammottivat tyhjyyttään. Enää vain ranskiksista tipahtaneet mausteet pöydällä muistuttivat annoksesta, mutta ihan yksin en kuitenkaan kaikkea syönyt, onneksi. Mutta jos mieheni ei olisi ollut paikalla pitämässä puoliaan, en tiedä kuinka olisi käynyt..

Tämä annos vie varmasti ranskistenhimon mennessään, ja kookos”majoneesi” sopii vegaanienkin pöytään! Huomioithan muuten, että palsternakkoja ei tarvitse kuoria, jos ne eivät ole kovin likaisia, huolellinen pesu riittää. Helppoa, ja uunissa kuorellisista paloista paahtuu ihanan rapeita.

Parsnip fries with rosemary and coconut-turmeric sauce

Palsternakkoja kannattaa suosia ranskiksissa tietenkin niiden ihanan maun, ja vaihtelunkin, takia, mutta myös niiden kuiturikkauden vuoksi – perunassa kun on kuitua 3%, palsternakassa 14%, kalsiumiakin moninkertainen määrä.

Nämä kuiturikkaat ranskikset saavat valkosipulisen yrttiöljyn päällensä ennen uuniin menoa, ja niiden paistuessa ehdit valmistaa ihanan dipin kookoskermasta ja kurkumasta. Dippiin muussataan mukaan myös avokadoa ja happamuutta se saa omenaviinietikasta sekä punasipulista. Kastikkeessa on myös reilusti mausteiden kunigasta (tai kuningatarta), kurkumaa.

Kurkumasta olen kirjoitellut aikaisemminkin, ja jos saisin päätää, sitä löytyisi ihan jokaisen kaapista, hah! Niin mahtavia terveysvaikutuksia kurkumalla on, ja siksi moni syö sen yhtä vaikuttavaa ainetta, kurkumiinia, ravintolisänäkin. Tutkimuksia sen terveysvaikutuksista on paljon, mm. syövän ehkäisyssä, matala-asteisen, hiljaisen (mutta todella yleisen) tulehduksen taltuttamisessa, nivelterveyden saralla, jopa Alzheimerin hoidossa. Mustapippurin sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkumiinin hyödyt, joten sitä kannattaa aina syödä kurkuman kanssa samaan aikaan. Käytän kurkumaa päivittäin – suolaisissa ruuissa, joskus jälkkäreissäkin, puurossa ja vaikka missä muussa. Ja suosittelen tietty sulle samaa!

Urtekramin luomumausteet ovat muuten todella maukkaita, ja sille on selkeä selityskin taustalla – kun kasveja ei keinolannoiteta, kasvavat yrtit pienemmiksi, mutta sitäkin maukkaammiksi. Valoa läpäisemättömät purkit lisäksi säilyttävät mausteet tuoreina ja tuoksuvina pitkään, eikä tuotteissa tietenkään ole mitään makuvahventeita mukana – vain puhtaita yrttejä, ei muuta!

Rosmariinintuoksuisia dippailuja sinnekin,
xx

Parsnip fries with rosemary and coconut-turmeric sauce

Palsternakkaranskikset 

4-5 palsternakkaa
reiluisti neitsytoliiviöljyä
0,5 tl kuivattua rosmariinia
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl (makeaa) paprikajauhetta
suolaa maun mukaan
mustapippuria
1-2 kynttä valkosipulia

1. Laita uuni lämpeämään kohti 225 astetta. Pese palsternakat huolella ja viipaloi ohuiksi tikuiksi, ja huuhtele kylmän veden alla. Kuivaa huolellisesti keittiöliinalla.
2. Hienonna valkosipulit ja sekoita mausteiden kanssa öljyyn.
3. Laita kuivatut palsternakkatikut kulhoon, ja kaada öljykastike päälle. Pyörittele huolellisesti.
4. Levitä tikut leivinpaperoidulle uuninpellille, ja paahda n. 20 minuutin ajan.
5. Sekoita ranskiksia, ja paahda vielä 5-10 minuutin ajan niin, että pidät uunin luukkua auki.
6. Ranskisten pitäisi olla herkullisia, rapeita ja valmiina sukeltamaan kookosdippiin!

Kookos”majoneesi”

1 dl kookoskermaa
1/2 avokado
1 tl omenaviinietikkaa
1/2 pienehkö punasipuli
1 tl kurkumaa
suolaa, mustapippuria

1. Sekoita ensin pienessä kulhossa kookoskerma, omenaviinietikka ja mausteet.
2. Muussaa sekaan avokado.
3. Hienonna punasipuli ja sekoita mukaan.
4. Tarkista maku – lisää tarvittaessa mausteita tai hapokkuutta.
5. Valmis, dippaamaan!

Parsnip fries with rosemary and coconut-turmeric sauce

 

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price