Yhteistyössä PUR
Hei, ihana, ja tervetuloa herkuttelemaan ja voimaan hyvin!
Tällä kertaa liikumme aikuisten suoliston hyvinvoinnin parissa, ja saat superhelpon reseptin maidottomaan, mansikkaiseen pähkinä – ja siemenpohjaiseen jogurttiin. Tämä pehmeä ja paksu kasvijogurtti pursuaa ravinteita, ja viimeistellään todella mielenkiintoisella probiootilla – tai pitäisikö sanoa, että ekosysteemillä! Tämä postaus toteutetaan hyvinvoinnin edelläkävijän, PUR-kaupan kanssa, ja yhteistyömme tiimoilta olenkin jo kirjoitellut lasten vastustuskyvystä, sekä jaksamisesta.
Tällä kertaa katsahdamme hieman syvemmälle suoliston hyvinvointiin, ja sekin tehdään, kuten aina, ihanan ja hyvää tekevän reseptin siivittämänä! Tervetuloa mukaan!
Suoliston hyvinvointi on jo monia vuosia ollut pinnalla, ja sitäkin ennen isossa hypessä tietyissä piireissä. On ihan mahtavaa seurata kuinka tutkimus etenee, ja lisää tietoa monipuolisen suolistoflooran puolesta tulee jatkuvasti. Ylimääräiset antibioottikuurit vähenevät pikku hiljaa tiedon levitessä, ja veikkaanpa että tulevaisuudessa tullaan kauhulla katsomaan aikaamme, missä “varmuuden vuoksi” kuurit ovat olleet arkipäivää ja antibiootteja on popsittu menemään tiedostamatta lainkaan niiden seurauksia. Kuulun itse sukupolveen, jonka nuoruuden aikana antibiootteja määrättiin ilman puhettakaan maitohappobakteereista tai boulardiista, ja kroonisen angiinan takia sainkin syödä niitä ihan kiitettävästi – toinen toistaan vahvempia! Suoliston hyvinvoinnille ei tässä yhtälössä juuri suotu ajatuksia, ja pakko sanoa, ettei se oma fiiliskään kovin hyvä ollut jatkuvien kuurien kanssa painiessa. Nykyään tilanne on onneksi toinen, vaikka yhä kuulee välillä varmuuden vuoksi – kuureista ja vaikka alkavaan korvatulehdukseen määrätyistä antibiooteista, mutta olen toiveikas että tämäkin muuttuu!
Samaan aikaan kun tietoisuus suoliston hyvinvoinnista oman hyvinvointimme kulmakivenä lisääntyy, lisääntyy myös suoliston hyvinvointia tukevien tuotteiden määrä markkinoilla. Suoliston bakteereja on tunnistettu noin 400, ja niitä epäillään olevan ainakin tuhat, ellei jopa tuhansia! Terveellä ihmisellä on noin 1,5 kg bakteerimassaa suolistossaan, ja tämä bakteeristo on aivan välttämätön ihmisen hyvinvoinnille.
Suolistobakteerit huolehtivat ja auttavat muun muassa hiilihydraattien ja muidenkin ravinteiden pilkkomisessa sekä imeytymisessä, vaikuttavat immuniteetin kehittymiseen ja tuottavat buturaattia (voihappoa, joka puolestaan on tärkeää suoliston epiteelin kannalta). Näiden edellä mainittujen tehtävien lisäksi suolistoflooria vaikuttaa meissä lähes kaikkeen, ja suolistoflooravinoumat on yhdistetty mm. allergoihin, autoimmuunisairauksiin, ylipainoon, diabetesriskiin, ylipainoon ja mielenterveysongelmiin – kyseessä on siis hyvinvointimme kannalta erittäin oleellinen seikka! Ja tiesitkö, että tulehduksellisia suolistosairauksia tituuleerataan jo suomalaisten kansantaudeiksi? Kelan korvausrekisterin mukaan tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) sairastaa Suomessa 46 000 ihmistä. Määrä kasvaa vuosittain kuudella prosentilla, eikä tätä määrää selitä geenit tai mikään muukaan meissä suomalaisissa, vaan syypääksi epäillään juurikin maaperäkontaktin puutetta sekä hygieniatason nousua. Toisin sanoen: mikrobiomin köyhtymistä.
Miten surullista! Näyttää siltä, että bakteerien pelossa streriloimme ympäristömme ja itsemme sairaiksi.
Mutta käännetäänpä katseemme positiivisiin seikkoihin! Kun ongelma on havaittu, sen korjaamiseksi voi tehdä töitä! Suolistoflooraan vaikuttaa ihan kaikki, mitä teemme, syömme, missä asumme, missä vietämme vapaa-aikamme. Miten nukumme, mitä stressaamme ja kuinka paljon. Mikrobiomi on riippuvainen ihmisen itsensä ja hänen ympäristönsä vuorovaikutuksesta, ja tämä on vuorovaikutus, joka joko säilyttää terveyden, tai sairastuttaa.
Se, mitä suolistomme tarvitsee on monipuolista, epästeriiliä ympäristöä (käsidesit päiväkodeissa – apua!), luontokosketusta, monipuolista, kuitupitoista ja epästeriiliä ravintoa (vaikka niitä multaporkkanoita kesällä), fermentoituja, maitohapporikkaita hapantuotteita, sekä useissa tapauksissa: laadukkaan probioottivalmisteen.
Olen käyttänyt ja testallut vuosien varrella monia eri tuotteita, ja voin kertoa että olen todella innoissani uudesta luonnollisuuden ja symbioottisen näkökulman lisääntymisessä niin ravintolisien kuin probioottivalmisteidenkin maailmassa! Markkinoilla on paljon tuotteita, joiden ainesosat toimivat synergisesti toisiaan tukien, jotka ovat samalla karsittu kaikesta turhasta – kuten väri – lisä ja täyteaineista.
Tämän yhteistyön puitteissa pääsin testailemaan Living Nutritionin Your Flora – tuotesarjaa, joka nimenomaan edustaa symbioottista lähestymistapaa vatsan hyvinvointiin. Sen sijaan, että tuotteeseen olisi valittu vain yksi tai muutama maitohappobakteerikanta, on tuote rakennettu luomu soijamaitoa kefiiri-menetelmällä hapattamalla – lopputuloksena syntyy Kefi-Soya ravintolisä, joka tarjoaa mikrobeille myös kasvualustan jotta nämä myös pärjäävät suolistossasi.
Tuote on elävä kokonaisuus joka sisältää ravinteita, entsyymejä sekä luonnollisesti kehittyneitä mikro-organismeja: kapseleissa on 35 luonnollisesti kehittynyttä bakteerikantaa, kolonisaation tekijät, entsyymejä ja peptidejä sekä ruuansulatukselle tärkeitä ravinteita (mm. sitä butyraattia eli voihappoa sekä l-glutamiinia, jotka ovat hyvin tunnettuja suoliston rakennuspalikoita). Ja hei, jos ajatus soijasta epäilyttää niin eipä hätää: sen ruoansulatukselle rankat ainesosat fermentoituvat prosessissa haitattomiksi!
Tuoteperheeseen kuuluu monia eri tuotteita, ja testissä on nyt ollut sarjan Family tuote, joka sisältää myös banaania ja baobabia. Tämä tuote on suunniteltu koko perheen suoliston hyvinvoinnin tukemiseen, ja valitsimme sen meille yhdessä sarjan kehittäjän, erityskoulutetun ravintoterapeutin, Graham Botfieldin kanssa. Hänen puhetta tuotteistaan ja fermentoinnin hyödyistä oli todella ihana seurata! Omat tuotteensa löytyy sarjasta myös herkälle suolistolle, suoliston tulehdustiloihin (jos nyt tunnet jonkun, kuka suoliston tulehduksista kärsii, vinkkaathan tuoteperheestä hänelle!), antibioottikuuria ennen ja sen aikana, näin muutaman mainitakseni. Tuotteita siis täydennetään hyvää tekevillä yrteillä ja mausteilla, jotta lopputulos tarjoaisi vastauksen mahdollisimman kattavasti eri haasteisiin.
Ah, mutta palataanpa hieman takaisin, ja siihen itse reseptiin, ehkä haluat kuulla senkin! Your Flora – symbioottien maku on mieto, ja kyseessä on oikeastaan ruoka, mutta erittäin hoivaava sellainen. Näin ollen kapselin voi vaikka syödä sellaisenaan suoraan kapselista, kuten Grahamin kanssa I love me-messuilla maistelimme.Arjessa oma suosikkini on sekoittaa kapselien sisältö täydentämään ruokaa – tällä kertaa pehmeän silkkisen mansikka-cashewjogurtin osaksi. Mansikka-pähkinäjogurtti on lempeän paksua, ja tarjoillaan rapean granolan kanssa – ihanaa!
Tuulia ♥
Mansikkainen cashewjogurtti ja maapähkinävoigranola
Mansikkajogurtti:
1 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
0,5 dl kuorittu hampunsiemeniä (liotettuna)
0,5 dl pinjansiemeniä (liotettuna)
n. 2,5 dl mansikoita (sulatettuna)
kermaista kookosmaitoa, kunnes koostumus on sopiva (muutama rkl –> )
2 kpl Your Flora – symbioottikapselia – oman tilanteen mukaan valittua
1. Ota mansikat sulamaan. Laita pähkinät ja siemenet likoamaan runsaaseen veteen mieluiten yön yli, mutta vähintään neljän tunnin ajaksi. Huuhtele huolella. Valmista tällä välillä granola (ohje alla).
2. Siiviöi sulaneista mansikoista irtoava neste pois, ja lisää pähkinöiden ja siemenien kanssa blenderiin. Anna pyöriä, ja lisää mukaan kookosmaitoa tarpeen mukaan – tämän määrä riippuu paljon siitä kuinka pehmeäksi pähkinät ovat ehtineet liota sekä kuinka paljon mansikoissa on nestettä jäljellä. Takaan että osaat lisätä sitä juuri oikean määrän, kun lisäät vähitellen ja sekoitellen.
3. Kun jogurtin koostumus on sopivaa, sekoita mukaan vielä juuri sinun tarpeisiisi sopivat Your Flora – symbioottikapseli.
4. Tarjoile cashewjogurtti marjojen, kookoshiutaleiden ja granolan kanssa!
Maapähkinävoigranola:
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl auringinkukansiemeniä
2 rkl neitsytkookosöljyä
n. 6 rkl maapähkinävoita
(1-2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia)
1. Aseta uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki granolan raaka-aineet leivinpaperoidulla pellillä, ja paahda n. 10-15 minuutin ajan.
[…] sekoittaa lisäravinteet ja vitamiinit suoraan ruokaan, kurkkaa Wellberriesin ihanan kuuloinen mansikka-cashewjugurtti, jossa on hyödynnetty Your Flora -sarjan […]
[…] eri aiheisiin liittyen (lasten immuniteetin vahvistamiseen, ravintolisien tarpeeseen, suoliston hyvinvointiin, ja viimeisenä keskityttiin erityisesti ihoa, hiuksia ja kynsiä hellivään elämäntyyliin). Ja […]