Bataattipizza cashewkastikkeella, pestolla ja kikherneillä (G, V)

Yhteistyössä PUR

Hei, ystävä, ja tervetuloa hyvänolon pizzan pariin! Tämä pizza ei todellakaan ole ihan mikä tahansa pizza, vaan herkullinen, runsas ateria, josta saat runsaasti ravinteita samalla kun herkuttelet! Pizzareseptiä luodessani on fokuksessani ollut eräs erittäin tärkeä vitamiiniryhmä, B-vitamiinit, joita joskus aivovitamiineiksikin kutsutaan, ja näistä etenkin folaatit. Tämä vitamiiniryhmä on yksi lemppareistani (voiko sanoa “lempparivitamiini”, hah?) ja joiden saannista sekä laadusta pidän omassa arjessani tiukasti kiinni.

Tämä postaus on toteutettu yhdessä PUR-kaupan kanssa, ja oletkin ehkä lukenut jo aikaisempia postauksiani hyvinvoinnin eri aiheisiin liittyen (lasten immuniteetin vahvistamiseen, ravintolisien tarpeeseen, suoliston hyvinvointiin, ja viimeisenä keskityttiin erityisesti ihoa, hiuksia ja kynsiä hellivään elämäntyyliin). Ja tällä kertaa sukelletaan syvemmälle tähän kiehtovaan maailmaan, ja kokataan luonnostaan paljon folaatteja sisältävää gluteenitonta (ja viljatonta) herkkupizzaa!

Jes, jatketaanpa matkaa!

Olet varmastikin kuullut puhuttavan B-ryhmän vitamiineista, ainakin osana vitamiinikeskustelua. Usein julkisessa keskustelussa mainitaan että monipuolista, ravitsemussuositusten mukaista ruokaa syövän henkilön ei tarvitse olla huolissaan ravintoaineiden saannista (eikä ainakaan syödä ravintolisiä!). Mutta, kun B-vitamiinicasea tutkii hieman syvemmälle voi hieman hämmästellä näitä mielipiteitä – B-ryhmän vitamiineista folaatin tai B12-vitamiinin puutos (vanhemmilla henkilöillä) kun itse asiassa ei ole mitenkään kovin poikkeuksellista – valitettavasti päinvastoin!

Folaatit (usein kuulee puhuttavan foolihaposta, mutta tämä on folaatin synteettinen muoto jota elimistö ei sellaisenaan voi hyväksikäyttää, vaan se pitää muuntaa folaatiksi) on yksi vitamiineista, joista meillä suomalaisilla tuntuu olevan kovakin puute, ja se on tullut tutkimuksissa monesti esille. THL:nkin mukaan suomalaisten naisten folaatin saanti on noin puolet suosituksesta, mutta jostain syystä tämä ei useinkaan tule asiantuntijoiden vitamiinikeskusteluissa esille – tai jos tulee, niin hyvä niin ja olen kiitollinen, mutta olen itse onnistunut nämä yleisessä keskustelussa missaamaan. Tästähän pitäisi kirjoittaa kaikkialla!

Etenkin raskausaikana folaatin tarve nousee, ja sen puutteen seuraukset ovat hyvin ikäviä. Folaatin puute voi aiheuttaa sikiövaurioita, ja sen riittävällä saannilla voi ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Sen on raportoitu alentavan jopa Downin syndrooman riskiä. Neuvolassa tätä kuitenkin käsittääkseni tuodaan hyvin esille, ja ravintolisää suositellaan kaikille raskautta suunnittelevillekin – toivottavasti jokainen ottaa tämän tosissaan ja hankkii laadukkaan, folaattia (eikä foolihappoa) sisältävän ravintolisävalmisteen! Folaatti voi epigenetiikan säätelyn kautta myös vaimentaa sukupolvelta toiselle siirtyvien kroonisten sairauksien riskiä (miettikää miten mahtavaa!) ja samalla madaltaa näiden sairauksien riskiä aukuisillakin.

Folaatin saati on (Finravinto-tutkimusten mukaan) kuitenkin myös miesten ongelma, ja tähän tulisi ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota – folaattia tarvitsevat ihan kaikki! Se vaikuttaa hermoston toimintaan, ja puute lisää riskiä mm. sairastua masennukseen, sekä myös sydän – ja verisuontitauteihin. Kuulostaa aika tutulta, kun suomalaisten kansansairauksia mietitään, eikö.

Folaattia saa siis ravinnosta, mutta kuten Finravinto-tutkimukset ovat vuosi toisensa perään näyttäneet, emme missään nimessä tarpeeksi. Folaatin saantiin tulee siis kiinnittää huomiota, ja suosittelen laadukkaan B-vitamiinilisän käyttöä. Itse syön B-vitamiineja joka päivä ravintolisänä (monivitamiinina tai suoraan B-complex-tuotteena), ellen kokkaile jotain minkä tiedän sisältävän runsaasti B-vitamiineja – kuten tämä pizza!

Vahingossa tai asiaan huomiota kiinnittämättä folaatin saanti keskimäärin kuitenkin jää liian pieneksi, joten tämä kannattaa ihan kaikkien ottaa huomioon.

Kuten aikaisemminkin kirjoittelin, laajan geenitestin ansioista tiedän tarvitsevani B-vitamiineja runsaasti, ja omalla kohdallani synteettinen foolihappo ei muunnu riittävissä määrin tarpeelliseksi folaatiksi. Vältän tämän synteettisen, itselleni turhan vitamiinin syömistä. Tämä liittyy MTHRF-geenin mutaatioihin, ja aika paljon maailmalla kirjoitellaan myös foolihapon riskeistä näille henkilöille, joiden aineenvaihdunta ei sitä pysty käsittelemään. No, tästäkin saamme varmasti lisätietoa tulevaisuudessa, mutta sillä välin koen turvallisimpana vaihtoehtona kerätä folaatin ravinnosta (vaatii hieman laskeskelua) tai suoraan laadukkaasta ravintolisästä. (Tämä onkin muuten mielenkiintoinen pointti Wild Nutritionin tuotteissa: purkeissa lukee foolihappo, mutta sitä ei pidä pelästyä: purkin kyljessäkin kerrotaan sen olevan luonnossa esiintyvässä folaattimuodossa.)

Olen superkiitollinen että Suomestakin saa jatkuvasti enemmän ja parempia ravintolisiä, ja olen jo ennen PUR-yhteistyötänikin liputtanut ja jatkuvasti suositellut ystävilleni. Wild Nutritionin ruokaan sekoitetut ja siinä valmistusprosessin ajan kehittyneet ravinteet muodostavat todella ravinteikkaan massan, joka kuivataan jauheeksi. Nämä jauheet imeytyvät hyvin, ovat tehokkaita jo pieninäkin annoksina, ja täysin luonnollisia.

Luonnossa folaatin parhaita lähteitä ovat maksa, vihannekset ja juurekset, palkokasvit, viljat, pähkinät, jotkut hedelmät. Jos et halua syödä ravintolisiä, niin kannattaa tutustua tähän listaan ja varmistaa että folaatin saantisi on vähintäänkin suositusten tasolla. Finelissä on kuitenkin erinomaisesti listattu ruokia ja sieltä saa helposti haettua valmiinkin raaka-aineen (esim. keitetty kvinoa) ravinteet (kuumennus kun vaikuttaa tiettyihin vitamiineihin, eli on tärkeä pointti). Kuten jo mainittu, ihan vahingossa päivän folaatit eivät tule täyteen, joten tätä tosiaan kannattaa hieman pohtia!

Mutta nyt, ystäväiseni, on aika siirtyä tämän herkullisen, folaattirikkaan pizzan pariin! Pizza saa päälleen viherpestoa, joka pursuaa B-ryhmän vitamiineja, sekä cashewpähkinöistä valmistetutusta “juustokastiketta” (myös folaattirikas). Suolaisuutta kastikkeet saavat oliiveista, ja vaikka usein käytänkin B-vitamiinipitoista oluthiivaa, päätin tällä kertaa jättää sen pois ja keskittyä keräämään aterian folaatit ihan peruskaupasta saatavilla raaka-aineilla.

Pohja muodostuu paahdetusta bataatista, joka ei itse asiassa ole mikään erinomainen folaatinlähde, mutta herkullisen pizzapohjan se muodostaa! Kikherneet, lehtikaali, auringonkukansiemenet, cashew, rucola.. Näistä kaikista saa hyvin folaatteja, ja jos tämän reseptin mukaisen aterian syö neljän hengen voimin, saat tästä ateriasta yli 50% päivittäisestä folaatin tarpeestasi – jos olet kovin nälkäinen ja syöt aterian kaksin tai kahdella aterialla kahdestaan, on päivän folaattitarpeesi täytetty. (Folaatteja ei muuten tarvitse pelätä saavansa liikaa, ja tutkimusten valossa tämä pelko onkin aiheeton.)

Herkullista hyvispizzahetkeä! Tuulia

BATAATTIPIZZA CASHEWKERMALLA JA KIKHERNEILLÄ 

Pizzapohjat:
iso bataatti tai muutama pienempi
oliiviöljyä

Cashewkastike:
100 g cashewpähkinöitä
1 dl vettä
6 oliivia
1 rkl sitruunan mehua
suolaa maun mukaan

Lehtikaalipesto
n. 100 g lehtikaalia
2 rkl sitruunamehua
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl neitsytoliiviöljyä
n. 5 oliivia
suolaa maun mukaan

Päälle:
tomaattisosetta
latva-artisokkaa
1 prk käyttövalmiita kikherneitä
jeeraa eli juustokuminaa
jauhettua paprikaa
suolaa
luumutomaatteja
rucolaa

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Valmista pizzapohjat: kuori bataatti ja leikkaa se n. sentin viipaleiksi. Pirskota päälle öljyä, ja kun uuni on lämmennyt, esipaista pohjia n. 10 minuuttia.
2. Valmista cashewkerma: laita kaikki raaka-aineet blenderiin, ja sekoita kunnes kastike on tasaista. Lusikoi kulhoon ja huuhtele kannu.
3. Valmista sitten pesto: laita kaikki raak-aineet blenderiin, ja blendaa kunnes tasaista. Siirrä sivuun odottamaan.
4. Viipaloi luumutomaatit ja artisokat. Huuhtele kikherneet, ja laita ne kulhoon. Lisää mukaan oliiviöljyä sekä jeeraa, paprikaa sekä suolaa. Sekoita hyvin.
5. Kun pohjat ovat esipaistuneet, levitä niiden päälle tomaattisosetta, tomaatteja, artisokkaa sekä kikherneitä. Laita uuniin, ja paista vielä n. 20 minuutin ajan, tai kunnes bataatit ovat varmasti kypsiä.
6. Ota pizzat uunista, ja levitä päälle reilusti pestoa sekä cashewkastiketta. Viimeistele rucolalla, ja herkuttele päivän folaattiannoksellasi!

1 kommentti Bataattipizza cashewkastikkeella, pestolla ja kikherneillä (G, V)

  1. Kielo
    24.1.2018 at 21:34 (5 vuotta sitten)

    Tuleeko näissä bataatin makeus kuinka esille? Resepti kuulostaa muuten tosi hyvältä, mutta bataatti ei ihan suosikkeihin kuulu juuri makeutensa vuoksi.

    Vastaa

Jätä vastaus

HugeDomains.com
Captcha security check

geturnet.com is for sale

Please prove you're not a robot

View Price